Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A veszélyeztetett csoportok, nők és hosszabb ideje munkanélküli személyeknek a munkaerőpiacon való elhelyezkedése és fejlődése érdekében történő segítése, képzése a fő célkitűzése annak a kezdeményezésnek, amelyet a szatmári Caritas a nagyváradi és gyulafehérvári testvérszervezetekkel együtt indít Partnerség a munkaerő-piaci esélyegyenlőségért címmel. A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében az Európai Szociális Alap által támogatott projektet június 5-én, csütörtökön mutatták be Szatmárnémetiben.

Löchli Terézia Tündér Caritas-igazgató elmondta, hogy e kezdeményezés által a szervezet a tevékenységek, szakmai képzések és célkitűzések által a nemek esélyegyenlőségéért harcol, segítve a társadalom diszkriminált és szociálisan kirekesztett szegmenseinek, köztük a nőknek is a munkaerőpiacon megnyilvánulni és tartósan jobb, stabilabb jövőt, megélhetést biztosítani.

Vitéz Carmen projektmenedzser a terv részleteiről beszélt: A másfél éves projekt keretében 430 személyt képeznek ki a munkaerőpiacon leginkább igényelt munkakörökben. Legkevesebb 370 személy közülük, azaz 86 százalékuk szakképesítésben részesül majd a következő szakmákban: szociális munkás, gyermekfelvigyázó, otthoni idős- és gyermekgondozó, takarító. Néhányan vállalkozói kompetenciákat is elsajátíthatnak majd. Ezen kívül 130, már alkalmazott személy fejlesztheti magát szakmáján belül, és karriermenedzsmenti képzéseken vehet részt. Közülük 30, szociális szférában dolgozó személy trénerképzésen vehet majd részt, hogy tudását továbbadhassa másoknak is. Továbbá legkevesebb 10 helyi és regionális médiaképviselő tanulhatja majd meg elméletben és gyakorlatban, hogyan kell a nőkkel kapcsolatos előítéleteket eltüntetni és a nemek közötti esélyegyenlőséget növelni a médiában.

A projekt bemutatása után Nagy Hortenzia, a nagyváradi Caritas és Fodor Vanyó Csaba, a gyulafehérvári Caritas képviselője arról beszélt, mennyire fontos, hogy az idősekkel és gyermekekkel, illetve a szociálisan hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkozó személyek szakmailag jól képzettek legyenek.

A bemutatón jelen voltak a helyi nonprofit szervezetek és a hatóságok képviselői is. Radu Roca, Szatmárnémeti alpolgármestere, Riedl Rudolf, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke és Altfatter Tamás Ferenc, Szatmár megye alprefektusa támogatásáról biztosította a Szatmári Egyázmegye Caritas Szervezetét.

 

 

 György Brigitta médiareferens