Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Könyv

Halmos Sándor jó ismerőse a szatmárnémeti művelődési élet iránt érdeklődőknek: különböző könyvbemutatókon, tudományos tanácskozáson vett rész városunkban, tudományos előadásaival gazdagította közművelődési életünket. Számos kötete, újságcikke tette ismertté nevét a művészetkedvelők, a zsidóság története iránt érdeklődők, a Szentírást zsidó szemmel látni akarók számára. Pedig Halmos Sándor négygyermekes családját (Enikő, Fatima, Marianna, Benő) nem írásainak jövedelméből nevelte fel.

Halmos Sándor az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem ny. docense, az aradi Vasile Goldis Egyetem judaisztikai tanszé­ké­nek létrehozója, a Deb­re­ceni Kossuth Lajos Tudományegyetem óraadó tanára, a KDNP Barankovics Alapítvány Műhelyének titkára, a Zsidó–Keresztény–Iszlám Párbeszéd Alapítvány ügyvezetője, a dr. Kardos Albert vers- és prózamondó verseny létrehozója. Legújabb munkájáról, A debreceni zsidóság története 1840–2007 című kötetéről így vall a szerző: „Amit tudok, azt mind szüleimtől, illetve a régi debreceni családoktól tudom, illetve saját tapasztalatomból. Ifjúkori mestereim: dr. Weisz Miksa főrabbi, dr. Végházi István főrabbi, és Katz Ernő, a méltánytalanul mellőzött főkántor megtanítottak az alapokra, amelyre építkezni tudtam.”

A debreceni zsidóság múltjával foglalkozó vaskos, keményfedelű új kötete témájáról szólva Halmos Sándor ezt írja: „E könyv a közösségről szól, és próbál a kor társadalmi lehetőségeire rámutatni. A közösség fennmaradását nagyfokú alkalmazkodó képességének köszönheti, valamint annak, hogy a városban mindig az egyházak és a város vezetése is pártfogolta az együttműködést, a jó felekezeti viszonyok ápolását. A zsidóságnak meg olyan tudós rabbijai voltak, akik ezt erősítették.”

Újságírói tevékenysége negyedszázados tapasztalatainak gyümölcsét a kötet hátsó borítóján összegzi: „Gondolataim 25 éve osztom meg az Izraeli Szemle és az Új Kelet újságban, s tapasztalom, hogy a lelkierőre mindenkinek szüksége van. Amíg erőmből telik, addig készítem.” Az itt felsorakoztatott néhány Halmos-idézetből is kiviláglik, hogy olyan szerzővel van dolgunk, aki tudományos, irodalmi, és ha kellett, politikai eszközökkel szolgálta népét és azt a társadalmi közösséget, ahol élt. Mint a Kardos Albert vers- és prózamondó verseny ötletgazdája és kivitelezője, Halmos Sándor nagy szolgálatot tesz a magyar nyelvű műkedvelő előadók bátorításáért, a magyar irodalom népszerűsítéséért, nem utolsósorban pedig dr. Kardos Albert debreceni tanár, iskolaigazgató, nyelvész, irodalomtörténész emlékének megőrzéséért.

A Miniszterelnöki Hivatal Civil Alap pályázatának támogatásával jelenik meg A debreceni zsidóság története 1840–2007 című kötete, amelyet Halmos Sándor a holokauszt 70. évfordulóján az áldozatok emlékére ajánl fel. A hamarosan megjelenő olvasmányos történelmi munka megrendelhető Halmos Sándor e-mail címén: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a 06209765489-es telefonszámon.