Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Szabadulás az alkohol rabságából

 A Gyulafehérvári Caritas KI-ÚT – konzultációs program szenvedélybetegeknek és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak Fazekas György (a KASZ lelkésze) vezetésével. A lelkigyakorlat helyszíne Gyergyószentmiklós, Szent Benedek Hotel és Tanulmányi Központ (Csiky-kert 53), időpontja pedig július 4-7., csütörtök 18 órától, vasárnap 13 óráig. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás, a befogadás, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. A jelentkezés feltétele az alkoholfüggőségben való érintettség, valamint a vágy az ivás abbahagyására, a változásra. Erre a programra szeretettel várunk hozzátartozókat, valamint szenvedélybeteg-családban felnőtt fiatalokat is. Számukra külön csoportot is tartunk. Részvételi díj: 90lej/fő. Érdeklődni és jelentkezni György Annamáriánál, a Gyulafehérvári Caritas munkatársánál lehet június 28-ig. Tel.: 0737-300-980; e-mail cím: annamaria.gyöEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Kelemen Nóra)

 

Személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlatok

• Az ajtónál állok, és kopogok (Jel 3,20) mottóval egy hét személyes kísérettel, közös és egyéni elmélkedésekkel, test és lélek imájával egybekötött teljes csendre várják a csíkszentdomokosi Szent Margit Házba azokat, akik szeretnének az Istennel való személyes kapcsolatukra, életük rendezésére és töltekezésre időt és teret engedni maguknak. A lelkigyakorlatot augusztus 28. (este) és szeptember 3. (este) között tartják. Kísérők: Bara Irén és Bereczki Silvia segítőnővérek. Jelentkezési határidő: augusztus 15. Információ és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (0724-012984), Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (bereczki)

• Mit kerestek? (Jn 1,38) jelmondattal személyesen kísért lelkigyakorlatot szerveznek a Kolozsvári Manréza Lelkigyakorlatos Házban augusztus 29., csütörtök 18 óra és szeptember 2., hétfő reggel 9 óra között. A rendezvény célja: a személyes istenkapcsolat felfedezése és Jézus Krisztussal való bensőséges szeretetkapcsolat elmélyítése, ezáltal kapcsolatok rendezése és az élet elevenebbé való alakítása. A lelkigyakorlat elemei: napi szentmise, személyes és közös imaidők, naponta beszélgetés a kísérővel és a lelki utat kísérő teljes csend. 18-55 év közöttieknek szól. Részvételi díj: 180 RON. A kísérők Pakot Géza SJ, Trepszker Erika SJC és Vormair Emese SA lesznek. További tudnivalók és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Jelentkezési határidő: augusztus 15. (Kovács Blanka)

 

Budapest, Prága, esetleg Thesszaloniki?

A Szatmári Római Katolikus Püspökség szervezésében idén még három útra, a Cseh Köztársaságba és Németországba, Magyarországra, valamint Görögországba lehet jelentkezni. Augusztus 25. és 28-a között Prágát, Drezdát, Königsteint és Brnót is érinti az a zarándoklat, amely a kereszténység cseh és német örökségét mutatja be az utazóknak, akik ugyanakkor megtekinthetik majd a legfontosabb kastélyokat, épületeket, utcákat és tereket is. Magyarország legszebb és legismertebb zarándok-úticéljaira szeptember 10. és 12. között lehet eljutni Gyöngyös, Budapest, Esztergom, Márianosztra, Szentkút és Eger érintésével. Ezekre a helyekre ellátogatva többek között imádkozhatnak majd a Szent Jobb-kápolnában, megtekinthetik a Mátyás-templomot, az esztergomi Bakócz Tamás-kápolnát, de felüdíthetik lelküket a márianosztrai kegytemplomban és a ferencesek szentkúti templomában is. Szent Pál apostol útjának legendás görögországi állomásaira október 5. és 10. között utazhatnak el az érdeklődők. A zarándoklat programjai között szerepel többek között a Meteorák, az ókori Korinthosz, Mükéné, Akropolisz, és a Parthenón megtekintése is. A zarándokutakra várják a jelentkezőket a Szatmári Római Katolikus Püspökségen az 1 Decembrie 1918 utca 2. szám alatt, vagy telefonon a 0261-714955, 0261-716451 és 0745-785916-os számokon Mekker Enikőnél. Részletes programleírást a www.szatmariegyhazmegye.ro/zarandoklatok oldalon találnak. (Józsa János)

 

Régizenei Nyári Egyetem – Csíkszereda

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál keretében július 7–12. között hatodik alkalommal kerül sor a Régizenei Nyári Egyetem megszervezésére, amelynek keretében a zenei oktatásban résztvevők, kezdők és gyakorlott zenészek tovább fejleszthetik tudásukat nemzetközi elismert zenészek vezetésével a különböző mesterkurzusok alatt. A Hargita Megyei Kulturális Központ lehetőséget biztosít szórványban élő zenészek, tanulók részére ösztöndíjjal való részvételre. Öt szórványból jelentkező diák részére ingyenes részvételi lehetőséget, illetve teljes ellátást (étkezés és szállás), további 20 jelentkező számára pedig tandíjmentességet biztosítanak.  Minden részt vevő reneszánsz együttes mesterkurzuson vehet részt Csörsz Rumen István (Budapest), valamint közös tánckurzuson Szabó Anikó (Kolozsvár) vezetésével. A jelentkezési lap a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen igényelhető június 28-ig. (Hargita Megyei Kulturális Központ)