Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Film

A hazai filmvilág egyik rangos eseményének tekinthető a filmfesztivál, amelyen érzékelhető a filmművészet fejlődési iránya. A filmrajongók betekintést nyerhetnek a csodálatos filmes világba.

A XI. alkalommal megrendezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál az ország legnagyobb filmes eseményének tekinthető. A nemzetközi filmes szakma értékelése eredményeként a Filmgyártók Nemzetközi Szövetsége akkreditálta a TIFF-et. Ennek következtében a világon az első 40 filmfesztivál között tartják számon, elismerve a versenyképességét, minőségét.

A 2012. június 1–10. között rendezett Transil­vania Nemzetközi Filmfesztiválon 46 ország 241 filmjét mutatták be, 800 díszvendéget vártak.

Kiállításokat, mesterkurzusokat, könyvbemutatókat, a filmvilág neves képviselőivel való közönségtalálkozókat szerveztek, amelyek gazdagították a fesztivál programját.

A filmfesztivál díszvendége Geraldine Chaplin volt. Életműdíjat kapott Geraldine Chaplin, Törőcsik Mari és Claude Lelouch.

A 2012-es évi TIFF programjában megtalálhatók voltak a hagyományos filmszekciók, mint a versenyfilmek, a Supernova, a dokumentumfilmek, a román filmnap, a magyar filmnap, HBO filmnap. Megemlékeztek a filmművészet nagyjairól, bemutatták Stanley Kubrick élet­művét.

A Focus filmszekcióban a dán, ausztrál és kínai filmművészet legújabb alkotásait láthatták az érdeklődők. A 3x3 filmszekcióban Claude Lelouch, Ole Christian Madsen és Hitoschi Matsumoto rendezők munkássága előtt tisztelegtek.

Új filmszekciók is megjelentek, mint az Emberek és istenek nevű, amelyen a vallás és a hit kérdését boncolgató filmeket mutatták be.

A versenyfilmek kategóriájába sorolt filmek korunkat foglalkoztató problémákat mutattak be a film eszközeivel. A 2012-es Maja Milos Klikk című filmjének főszereplője egy szerbiai kisvárosban élő tizenéves, aki céltalansággal küszködik. A film a felnőtté válás bonyolult útját mutatja be a képek nyelvén. Érzékelteti a generációk közötti ellentéteket egy értékvesztett országban. A norvég Joachim Trier Oslo, 31. august című filmje Pierre Drieu La Rochelle című regénye alapján készült. A főszereplő, Anders nehezen találja helyét, miután kijött a drogrehabilitációs intézetből.

A magyar filmnapon Fliegauf Benedek Csak a szél című filmje egy roma család drámáját mutatta be. Elek Judit Visszatérés című alkotásának cselekménye Romániában játszódik. Egy holokausztot túlélő tíz évvel később visszatér Erdélybe.

A magyar filmművészet egyik kiemelkedő egyénisége, Törőcsik Mari életműdíjat kapott. Ez alkalommal bemutatták a Szerelem című filmet, amelyet Makk Károly rendezett. A főszereplők Darvas Iván (János) és Törőcsik Mari. A filmben Törőcsik Mari Luca szerepét alakítja. Az öregasszony szerepében Darvas Lili látható. János a múlt század ötvenes éveiben politikai okokból börtönbe került. A felesége, Luca eltitkolja anyósa előtt a Jánossal történteket. Azt mondja, hogy a fia Amerikába ment, leveleket és ajándékokat küld. A film Déry Tibor 1956-ban írt novellája alapján készült. A Szerelem című filmben nyújtott színészi alakításért Törőcsik Mari és Darvas Iván elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál különdíját.

A román filmnapok keretében megtekinthették a mozizók többek között Silviu Purcărete rendezésében a Valahol Palilulán című filmet, amely egy fiatal orvos „karrierjének” alakulását mutatja be, azt, hogy hogyan megy tönkre a tehetség egy Isten háta mögötti településen.

A fentiek is érzékeltetik, hogy az idei TIFF-szemle nem egy olyan alkotást mutatott be, amely napjaink nem mindennapiságát emeli ki a mai filmművészet nyelvén.