Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Szemlélődve járták az utcákat, együtt zarándokoltak, majd lelki délután alkalmával mélyültek el a hitben a Szent Ignác-i lelkigyakorlatokat végzők. 

A szatmári egyházmegye Világiak Irodája szervezésében három elmélkedő programra is sor került május során. Mindhárom rendezvény az istenélményt volt hivatott erősíteni, a Szent Ignác-i lelkigyakorlatokra jellemző szemlélődő módszerekkel.

A teljes – testi és lelki – jelenlét, a tudatos érzékelésre való törekvés új lehetőségét adta az utcán végzett lelkigyakorlatos szemlélődés, amelyre május 12-én került sor. A résztvevők a székesegyház plébániáján találkoztak, ahol rövid bevezető és impulzus után háromórás egyéni sétára indultak. A helyekre, arcokra, hangulatokra igyekeztek figyelni, érzéseikre, amelyeket ezek az ingerek kiváltottak, illetve keresték a helyzeteket, amelyek megszólították őket. A hétköznapok során ugyanis hajlamosak vagyunk elmenni a részletek mellett, nem nyitjuk meg szemünket, fülünket, lényünket Isten alkotásai, működése felé. Az utcán végzett szemlélődés viszont ezt tette élővé – ahogy a résztvevők meg is vallották, egészen más figyelemmel járták útjukat, mint ennek előtte.

Új perspektívákat nyitott a május 20-i, közösen végzett kálmándi zarándoklat is, amely az útnak indulás élményét, a belső és külső utazás folyamatát, az Istenhez közeledés lehetőségeit nyújtotta. Mária és Erzsébet találkozásának történetén gondolkodtak, keresve, hogyan lehetnek ők is jelek egymás számára az üdvösség felé vezető úton. A közösségi teremtől a kálmándi szőlősig, majd vissza megtett zarándokút során ezek mellett egy-egy állomáson kérdéseket is kaptak.

A kapcsolatok alapja pedig az egymás felé fordulás, a meghallgatás és a kommunikáció. Mindehhez szándékra van szükség, és figyelemre. Ezt emelte ki a május 21-i lelki délután. Ugyancsak Mária és Erzsébet találkozásának történetétől indultak, de ezt kiscsoportos megosztásokkal dolgozták fel, majd imamódokkal ismerkedtek, hogy minél jobban ki tudjanak teljesedni az Istennel való közösségükben, a vele folytatott „párbeszédben”.

A májusi programok során Irene Luster-Haggeney nővér, illetve Kujbus Márta, a Világiak Irodájának referense az egyházmegyei közösségeket kísérte tovább a hétköznapok lelkigyakorlata végzésének mély és meghitt szellemében.