Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Figyelemfelkeltő napot szervezett a Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatója és a fogyatékkal élőket támogató program Mindannyian mások vagyunk mottóval, immár harmadik almalommal. A sikeres rendezvényen, amelyet Csíkszereda Polgármester Hivatala támogatott, közel 800 részvevő volt jelen. 

Május 19-én reggel lázas csapat várta a Csíksomlyóról érkező autót a csíkszeredai Vár téren: önkéntesek, munkatársak. Nagy nap előtt álltunk… Állomások felállítása, utolsó megbeszélés, feladatok szétosztása. Több száz gyermeket vártunk a rendezvényre, amelyen játékos formában ismerkedhettek meg fogyatékkal élő embertársaik élethelyzeteivel.

Jeleldében jelbeszéddel történő kommunikációt tanultak a résztvevők, majd a csapatok versenybe kelhettek egymással. Elsajátítottak néhány alapvető szabályt, amely a hallássérült társaikkal történő kommunikáció során elengedhetetlen: artikulálj jobban; ne kiabálj, mert úgysem hallom; légy türelmes és figyelj a másikra!

A következő állomáson az autizmussal élők napirendjébe tekinthettek be, tevékenységeiket segítő folyamatábrákat rakhattak ki, kipróbálhatták a színes kottát, amelynek segítségével értelmi fogyatékos társaik tanulnak hangszeren játszani.

Mozgássérültté is válhattak néhány percre a látogatók. Mozgássérült animátorunk tartott egy rövid beszámolót a mozgássérültek világáról, fényképeket mutatott, kérdésekre válaszolt. Utána táncolhattak, akadályversenyezhettek kerekesszékkel, szájjal festhettek.

A Láto-más Sziget volt az a része a rendezvénynek, amely által a nem látók világát ismerhették meg a résztvevők. Az érintettek, vakok és gyengén látó személyek voltak a különböző tevékenységek animátorai. Láthatták, miként tud römizni vagy táblézni egy nem látó, ők maguk is kipróbálhatták, hogyan boldogulnának a mindennapi életben az ízfelismeréssel, az anyag- és hangpárosítással vagy éppen a közlekedéssel. Nekünk, látóknak csak játék volt, de hisszük, hogy a több száz diák közül sokak lelkét megérintette a rendezvény, és gyermekien komoly elszántsággal viszonyulnak majd fogyatékkal élő társaikhoz. Egy gyerek ezt az üzenetet hagyta a visszajelző lapon: „Higgyétek el, nem fogyatékosnak lenni sem olyan jó!”

Megérintette a lelket nemcsak a gyermeki komolyság, hanem a nem látók jókedve, humora is, ahogy öniróniával kerekednek fel sötét(nek vélt) helyzetükön.

Az Élő könyvtárban fogyatékkal élőkkel, hozzátartozókkal, gyógypedagógusokkal lehetett beszélgetni. Ugyanakkor fogyatékos témakörben kisfilmeket is meg lehetett tekinteni, utána szakembereknek tehették fel kérdéseiket a látogatók.

Könyvtárosaink beszámolója szerint „Voltak kérdések a beilleszkedésről, arról, milyen érzés, ha kicsúfolnak valakit a fogyatékossága miatt, a munkalehetőségekről, hogy lehet-e mozgáskorlátozottan bulizni, hogy jó kedvvel eszik-e valaki, aki nem lát, hogy mit szóltak a tanárok az iskolában, amikor szembesültek egy diák másságával. Valamennyi kérdés sokszínűsége mögött az őszinte érdeklődés érződött”.

„A gyerekek nagyon őszinte kérdéseket tettek fel” – mondja egy Down-szindrómás kislány anyukája. Például arra voltak kíváncsiak, hogy kislányának vannak-e barátai, miket szeret játszani.

Az odalátogatók megtekinthették az Engem láss, ne a fogyatékosságomat pályamunkákat, amelyeket a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai készítettek. A pályamunkák díjazására is sor került.

A nagysikerű rendezvény köszönhető lelkes önkénteseinknek, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete munkatársainak, a Hargita Megyei Siketek és Gyengén Hallók Szövetsége tagjainak, illetve a Vakok és Gyengén Látók Szövetsége Hargita–Kovászna megyei fiókja munkatársainak.