Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Hírek, hirdetések

Nyári táborok a Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében

 

Bibliás nyaralás fiataloknak és felnőtteknek

„Boldogok az irgalmasok, mert irgalomban lesz részük.” (Mt 5,7)

Gyimesfelsőlokon a Bagyolyvár panzióban június 30. – július 3. között.

Előadó: dr. Oláh Zoltán

Jelentkezni június 12-ig lehet a 0745-593390-es telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Jézus tanítói tevékenységének középpontját, szívét alkotják a boldogságmondások. Nyolc alkalommal hangzik el a boldog szó Szent Máté evangéliumában (5,1–11). Eredetileg a görög nyelvben csak az isteneket nevezték boldognak (makariosz), jelentése: boldognak lenni többé már felül nem múlható módon. A keresztény élet „Magna Chartája” minden kor lelkiségének ihletői és megtermékenyítői Jézusnak e mondásai. A Magyar Katolikus Bibliatársulatnak Az irgalmasság évében szervezendő táborában ezeknek a mondásoknak a mélységeibe tekintenek be, hogy a nekünk felkínált jézusi remény és lelkület új lendületet és ihletet adjon a mindennapokhoz.

 

Családos hétvége (kisgyerekes családok számára)

június 24–26. között Gyimesfelsőlokon a Bagolyvár panzióban.

Ez a tábor jó alkalom a házaspári kapcsolat elmélyítésére, közös családi nyaralásra az Ige fényében.

Jelentkezni június 12-áig lehet a 0749-536238-as telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A táborok programjai tartalmazni fognak előadást, kiscsoportos beszélgetéseket, kirándulást, éneklést, játékot, színes estet stb., minden olyasmit, ami segít, hogy a Szentírás iránt érdeklődők nyaralós hangulatban jól érezzék magukat.

 

A magammal való találkozás napja

A gyulafehérvári Caritas KI-ÚT programja keretében tematikus napot szerveznek olyan 18 és 35 év közötti fiataloknak, akik szenvedélybeteg családban nőttek fel és akiket érdekel ez a téma. A programon a résztvevők megismerkedhetnek a családon belüli belső játszmákkal, találkozhatnak a belső erőforrásaikkal, s felismerhetik, hogyan töltsék meg tartalommal a mindennapjaikat.

Helyszín: Gyergyó­szent­miklós, Márton Áron Szociális Központ (Márton Áron utca 22. szám).

Időpont: Június 11., szombat de. 10 és du. 5 óra között.

Jelentkezési határidő: június 8., déli 12 óra. Jelentkezni a 0732-830156-os telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet. Kapcsolattartó: Lázár Andrea.

A jelentkezési határidő után nem fogadnak résztvevőket!

  Bedő Krisztina

 

Személyesen kísért, szentignáci lelkigyakorlatok a segítőnővéreknél

A szentignáci lelkigyakorlat olyan belső út, amely találkozáshoz vezet saját magunkkal és Istennel. Segít abban, hogy saját életünket a hit fényében szemléljük, felfedezzük benne Isten működését, növekedjünk a személyes istenkapcsolatban, és ebből a tapasztalatból találjunk útmutatást életünk következő lépé­seihez.

A lelkigyakorlat elemei: csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt, egyéni és közös elmélkedések, személyes kíséret, szent­mise, impulzusok, csend és lélek imája.

Helyszín: Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház,
Csíkszent­domokos
 

Időpontok:

Július 4–10. – kísérik: Kerekes Izabella, Vormair Emese

Július 11–18. – kísérik: Bereczki Silvia, Kerekes Izabella

Augusztus 8–14. – kísérik: Darvas Piroska, Ilyés Erika

Jelentkezni legkésőbb a lelkigyakorlat kezdete előtt egy héttel a következő e-mail címeken lehet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Sokarcú irgalmasság

Az irgalmasság évére megjelent kötetnek Erzsébetbánya, Debrecen, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Medgyes és Kolozsvár után soron következő bemutatói:

Gyergyóremete – községházának tanácsterme, június 7-én, kedden este 6 órakor;

Gyergyószentmiklós – a Szent István Plébánia nagytermében, június 8-án, szerdán este 7 órakor;

Csíkszeredában – a Corvina könyvesüzletben, június 9-én, csütörtökön este 6 órakor;

Csíksomlyón – a kegytemplomban, június 12-én, vasárnap a 11 órás szentmise végén;

Sepsiszentgyörgyön – a Szent József Plébánia nagytermében,  június 12-én, vasárnap délután 5 órakor;

Szatmárnémetiben – a püspöki palota dísztermében, július 3-án, vasárnap a 11 órás szentmise után.

 

Szakszerű lelkigondozás Erdélyben

Akkreditált lelkigondozói képzés

Szervező: KALOT Egyesület és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara

A képzés helyszíne: Csíksomlyó

A képzés időtartama: 380 óra (tömbösített formában, havonta egyszer, összesen 18 alkalommal péntek-szombaton), plusz 120 óra önismeret szintén tömbösített formában (péntek reggeltől vasárnap délig.

A képzés során a résztvevők pszichoszociális, vezetői és szervezetfejlesztői kompetenciákat szereznek.

A képzés tantárgyai: Személyiség-lélektani és fejlődés-lélektani kérdések (életkori sajátosságok, életesemények); A lelkigondozás alapkérdései; Spiritualitás; Mentálhigiénés jelenségek, krízisintervenció; Lelki egészség, pszichopatológiai alapismeretek, a lelki működés zavarai; Logoterápiás kérdések; Lelki kísérés, lelki vezetés – elmélet és gyakorlat; Egyház és társadalom (egyházak, vallásszociológiai kérdések a társadalomban); Etika; Az egyén pszichoszociális és spirituális fejlődése; Családok lelkigondozása (családterápiás ismeretek); Közösségvezetési kompetenciák; Tevékenységkísérés; Terepmunka, szervezeti struktúra elemzés, filmklub, Szociálpedagógiai alapismeretek, A kultúra eszközei a lelkigondozásban; Lelki­gondozói beszélgetés módszertana, lelkigondozói kapcsolat és kapcsolatelemzés; Projektszeminárium; Szupervízió; Szakmai vezetés és kiértékelés; Személyesen kísért lelkigyakorlaton való részvétel; Intenzív műhely.

Tandíj:

A képzés szerkezete: 3 normál félév + 1 félév önismereti képzés (Moreno Egyesület által elismert külön oklevelet biztosít)

Az önismereti képzést tartalmazó félév díja: 240 EUR. Az önismereti képzés, ha valaki rendelkezik a Moreno Egyesület vagy más akkreditált intézet által kiadott oklevéllel, elismertethető. Az Osthilfe Diözese Linz támogatásának köszönhetően a képzés minden résztvevője (normál) félévenként 550 lejes költségtámogatásban részesül. Így a féléves tandíj 420 lej. A beiratkozási díj 50 lej, amit jelentkezéskor kell kifizetni, a félév tanfolyamdíját lehetséges négy részletben is fizetni (az első részletet a tanfolyam megkezdéséig).

Jelentkezéshez szükséges: szakmai önéletrajz, főiskolai, egyetemi, érettségi oklevél másolata, önismeretet igazoló okirat másolata (ha van már).

A képzésre június végén személyes interjún alapuló felvételi lesz, melyen a felvételiző lelki érettségét, a csoportban való együttműködését és a lelkigondozói munka iránti hajlamát, adottságait mérik.

Jelentkezés a KALOT Egyesületnél: 530203 Csíkszereda, Szék útja 14, Tel./fax: 0266/371419 (hétköznap 8–12 között), Mobil: 0745201823, 0749-059459, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.kalot.ro. Határidő: június 15.

A megszerzett KALOT-oklevél lehetőséget biztosít arra, hogy a végzettek plébániai és egyesületi keretek között végezzenek lelkigondozói munkát. A képzésnek ökumenikus jellege van, más felekezetű érdeklődők esetében hasonló jóváhagyást tudunk szerezni a kompetens egyházi elöljáróktól.

Felelősök: drd. Fejes Ildikó szociológus, Sebestyén Ottó lelkész, lelkigondozó, dr. Vik János egyetemi adjunktus

 

Támogatók: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Osthilfe Linz, Pro Educatione