Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Gyereknap Brassóban

„Kincskereső kis keresztény, ki a mókát szereti, / Várunk hát a Bolonyába gyereknapot megülni, / Velünk lesz a Szentírásnak valamennyi szereplője, / Utazunk a Bibliában, akadályokat le­­győzve. / Hívunk, gyere, játsszál velünk, / Csuda jó lesz így a kedvünk!” – Ezzel a kedves meghívóval csalogatták az I–IV. osztályos gyerekeket a brassó-bolonyai plébániára június 2-ra és 3-ra, amikor a Szent József Kolping Család és a BOLdoGICS szervezésében gyereknapot tartottak. A bejelentkezéshez a gyerekeknek egy-egy rajzot kellett készíteniük, amely egy szentírási/bibliai jelenetet, személyt vagy vallásos jellegű motívumot ábrázol. Noéval, Ábrahámmal, Mózessel és barátaikkal közösen játszanak együtt: a szombati program reggel 10-től az esti közös produkcióig tartott. A vasárnapi program de. 10 órakor kezdődik, és a 12 órás gyerekeknek tartott szentmisével ér véget. (A Kolping család, a BOLdoGICS, dr. Nagy-György Attila brassó-bolonyai plébános)

 

Gyermeknap Kolozsváron

A hatéves hagyományhoz híven gyermeknapot szervez az Életfa Családsegítő Egyesület a Szabadság napilappal közösen Kolozsváron június 2-án. Kézműves foglalkozás, bábelőadás, középkori játékok, családi sportvetélkedők, néptánc, játék, arcfestés, élő tévéstúdió várja a gyerekeket. A különböző helyi vállalkozók és magánszemélyek mellett a BBTE Színház és Filmművészeti Karának színis hallgatói, a kolozsvári Szent Mihály plébánia, az unitárius és református gyülekezetek, az RTV kolozsvári magyar stábja, a Romániai Magyar Cserkészszövetség kolozsvári körzete és a Napsugár a családsegítő egyesület partnere.

 

Főegyházmegyei családos tábor

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottsága családpasztorációs munkacsoportja egyházmegyei családos tábort szervez augusztus 6–11. között a csíksomlyói Szent István-otthonban. A misszió évében a legfőbb célkitűzés a szerető Isten jelenlétében megerősíteni egymást a házasság szentségén keresztül kapott küldetés teljesítésében. A tábor jó alkalom az elcsendesedésre, a kikapcsolódásra, a pihenésre, az Istennel való személyes kapcsolatunk ápolására, párkapcsolatunk építésére, bensőséges és vidám együttlétre családtagjainkkal és más családokkal. A tábor lelki vezetője Szénégető István remeteszegi plébános, főegyházmegyei családreferens. A táborban közös szoba lesz két-három család számára, hideg-meleg víz a közös zuhanyozós fürdőszobákban, hűtőszekrény, gáztűzhely közös használatra. Kizáró jellegű feltétel, hogy a családból a férj és feleség is vegyen részt a tábor egész időtartama alatt. Költségek: (szállás és étkezés a tábor egész idejére): 7 év fölöttieknek: 225 lej; 3-7 éveseknek: 112,5 lej; 0-3 évesek esetén: 50 lej. Három év alatti gyermekeik mellé egy, a gyerekek által ismert gyerekvigyázó is mehet a táborba, 2-3 gyermek mellé költségmentesen, egy kisgyerek esetében a résztvevők költségén. Mivel a helyek száma korlátozott, jó időben bejelentkezni: ez a www.csalad.ro honlapon lehetséges június 4–10. között. Jelentkezés után a szervezők részletes programot küldenek. Elsősorban azok jelentkezését várják, akik a korábbi években egyáltalán nem vagy csak egy alkalommal vettek részt a táborban! Legkésőbb június 15-ig visszajelzést kapnak a résztvevők arra vonatkozólag, hogy a jelentkezést a szervezők elfogadták-e. Kérdéseket, ötleteket a táborral kapcsolatban az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre lehet megírni, illetve a 0724-377514 telefonszámon lehet érdeklődni (du. 5–8 óra között).

 

Családi nap Gyergyószentmiklóson

A Gyulafehérvári Caritas június 9-én családi napot szervez Gyergyószentmiklóson, a Napsugár Panzióban (Tűzoltók utca 54. szám). A rendezvény programja: reggel fél 10–10: regisztráció; 10–fél 11: megnyitó; fél 11– du. 1: ötletes egyéni játékok, vetélkedők; tematikus beszélgetés szülőkkel, érdeklődőkkel a gyereknevelésről, a családi élet hétköznapi örömeiről, nehézségeiről plébános és pszichológus vezetésével; kézműves sátor, családi képkeretek, fűbabák készítése, üvegfestés; Kicsik Udvara (öthónapostól ötéves korig): játéksarok, mondókázás, arc-, kézfestés, kézimunka, rajzolás. Du. 1–fél 3: ebéd; fél 3–5: családi „összhangnövelő” játékok, vetélkedők, ügyességi feladatok; népi gyermekjátékok a Kicsik Udvarán; 5–6: Az ősi családi tűzhely mai meglepetése, összegzés, zárás. (Caritas)

 

Bérmálás Tasnádon

A Szentlélek megerősít és megszentel minket, hogy hitünket állhatatosan megvalljuk, és hogy hitünk szerint éljünk – ezekkel a szavakkal járul az oltárhoz az a 27 fiatal, akiket június 3-án, vasárnap a de. 10 órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyéspüspök a bérmálás szentségében részesít a tasnádi plébániatemplomban. A fiatalok felkészítését a helyi esperes-plébános, Pék Sándor végezte.

 

Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó Nagyváradon

Örüljetek az Úrban szüntelenül! (Fil 4,4) a mottója az idei találkozónak, amit június 2-án Nagyváradon tartanak. A program a Szent László Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont épületében regisztrációval kezdődik reggel 8 órakor. A vajdasági Szabadkáról érkezett Ébredés nevű zenekar segít a fiataloknak ráhangolódni a találkozóra. De. 10 órakor a fiatalok körmenetben indulnak a székesegyházhoz, ahol a jelen lévő papokkal közösen Böcskei László püspök fél 12-től szentmisét mutat be. Az ünnepi liturgiát követően a résztvevők kiscsoportos beszélgetéseken osztják meg egymással gondolataikat. Délután kulturális program várja a fiatalokat a püspöki palota kertjében. Nem csak a fiatalokat, de a felnőtteket is várják, hogy a szentmisén való részvételükkel támogatásukról biztosítsák a felnövekvő nemzedéket az Istenhez vezető úton. (A váradi püspökség titkársága)