Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Jegyeskurzus Lázáriban

A házasság tudatos vállalására felkészítő jegyeskurzuson vehettek részt május 7-én Lázá­riban a szatmári egyházmegye jegyesei, akik idén szeretnének a házasság szentségében részesülni. A rendezvénynek a plébánia adott otthont, Bauman István plébános pedig szívélyesen fogadta vendégeit.

A fiatalokat elkísérték plébánosaik is, Molnár Eduárd, illetve Antku István, a programot Lepedus István, a szatmári egyházmegye világiak irodájának munkatársa koordinálta és látta el a jelenlévőket hasznos tanácsokkal.

Az egész napos rendezvény a szerelem-házasság-kommunikáció-gyerekvállalás kérdéskörre épült. A jelenlévők első ízben a házasságkötés jogi feltételeit ismerhették meg Antku István rövid előadásában. Átvezetésként kommunikációs szerepjátékokban vehettek részt a párok, amelyek rendkívül jól szemléltették a kapcsolaton belüli kommunikáció útvesztőit. A jegyesek megismerkedhettek a „szeretetnyelvek” fogalmával, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek önmagunk, illetve párunk megismerésében, az egymásrahangolódásban, illetve a hétköznapi problémák megoldásában egyaránt. 

A játékokat, kiselőadásokat szünetek tarkították, melyekben a jelenlevők ismerkedhettek egymással, kérdéseket tehettek fel a szervezőknek.

A nap záró témája a gyerekvállalás, természetes családtervezés volt. Lepedus István saját életéből vett példákkal biztatta a fiatalokat, hogy merjék Isten legnagyobb ajándékát, a gyermeket szeretettel fogadni, ne féljenek ettől a feladattól. Minden résztvevő részéről pozitív visszhangja volt a napnak, amely remélhetőleg segítségül szolgált a házasság tartós alapjának megépítésében.