Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Fészekmeleg

Avagy hogyan legyünk Isten szíve szerinti asszonyok 

Új esztendőben új szívekkel… Ezekkel a szavakkal kezdődik egyik közismert újévi népénekünk. Az év első napjaiban lelkesen énekeljük, de vajon eljut-e szívünkhöz az üzenete? Vajon elég komoly-e elhatározásunk, hogy az új esztendőben valóban új szívvel akarjuk dicsérni Istent, újfajta lelkülettel kívánjuk szolgálni családtagjainkat, embertársainkat? Szent Pál apostol arra szólít fel mindannyiunkat, hogy „felejtsük el azt, ami mögöttünk van, és rugaszkodjunk neki annak, ami előttünk van” (Fil 3,13). Ne múltbeli kudarcainkra, hiányosságainkra irányuljon a figyelmünk, hanem sokkal inkább a jelenre és a jövőre. Arra, amit megtehetünk az Úr erejével. Fontos, hogy megszülessen bennünk az újrakezdés vágya, illetve a döntés, a konkrét elhatározás arra vonatkozólag, hogy mindezt hogyan fogjuk megvalósítani. Készíthetünk egy éves ütemtervet, ami segítségünkre lesz egész évben. Így lépésről lépésre változhatunk életünk tizenkét fő területén. Ha mi megtesszük a magunk részét, bízhatunk abban, hogy Isten is megteszi a maga részét!

Január – Kapcsolatom Jézussal

Naponta szánok legalább 15 percet arra, hogy Jézussal legyek. Kitartok ebben akkor is, ha nincs kedvem hozzá. Teszem ezt annak tudatában, hogy Isten jelen van, szeret és megért engem, ismeri szívem legbensőbb titkait is.

Február – Kapcsolatom a házastársammal

Több időt szánok a férjemre! Naponta imádkozom érte, és meghallgatom örömeit, gondjait. Nem szakítom félbe, amikor beszél, és nem fejezem be helyette a mondatot.

Március – Kapcsolatom a házastársammal

Szavaimmal és viselkedésemmel kifejezem a férjem iránti tiszteletemet és szeretetemet. Odafigyelek férjem erényeire, jó tulajdonságaira, elmondom neki, hogy mit értékelek a leginkább benne, igyekszem naponta megdicsérni őt valamiért.

Április – Kapcsolatom a házastársammal

Igyekszem engedelmes feleség lenni még akkor is, amikor ez nehezemre esik. Igent mondok férjem szexuális közeledésére, sőt időnként én is kezdeményezem a szexuális együttlétet.

Május – Kapcsolatom a gyermekeimmel

Több időt szánok arra, hogy gyermekeimmel legyek, hogy meghallgassam őket, és játsszam velük. Rendszeresen imádkozom velük és értük.

Június – Kapcsolatom önmagammal

Igyekszem több időt fordítani kedvenc elfoglaltságaimra. Heti rendszerességgel legalább két órát önmagamra szánok: olvasok, fodrászhoz vagy vásárolni megyek, vagy csak egyszerűen pihenek.

Július – Családom egysége

Olyan közös programokat szervezek, amelyeken családom valamennyi tagja szívesen részt vesz. Ezek előkészítéséhez, levezetéséhez mindig valamelyik családtag segítségét kérem.

Augusztus – Otthonom

Rendben tartom az otthonomat, és valamilyen kreatív ötlet segítségével szebbé teszem azt. Megszervezem az otthoni teendőimet, heti és napi tervet készítek, és megpróbálok eszerint cselekedni.

Szeptember – Kapcsolatom a tágabb családdal

Férjem és gyerekeim segítségét is igénybe véve szervezek egy közös ünnepet, ahova meghívom a nagyszülőket, testvéreket is. Próbálunk olyan programot szervezni, hogy mindenki jól érezze magát.

Október – Kapcsolatom a közösséggel

Csendes időmben kérem az Urat, mutassa meg nekem, hogy milyen otthonon kívüli szolgálatot kell végeznem. Mi az, amit folytatnom kell, és mi az, amit esetleg abba kell hagynom. Milyen új szolgálatra hív az Úr?

November – A munkához való viszonyulásom

Igyekszem a munkámat mindig lelkiismeretesen, pontosan, örömmel, szeretettel elvégezni. Szem előtt tartom azt a nagyon fontos igazságot, hogy az Úr az, akinek szolgálok.

December – Az ünnep előkészítése

Mindent megteszek annak érdekében, hogy karácsonyra készülve ne vesszek el a külsőségekben. Családom tagjait is és másokat is ebben segítem.

 

Természetesen ha életünk egyik területén sikerült „rendet raknunk”, ezeket a jó szokásokat törekedjünk megtartani a következő hónapokban is, miközben újabb területeket „hódítunk meg” Isten számára.