Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Pitypang

Kelj fel, keresztény lélek,
A nagy Istenre kérlek,
Tekints bé a jászolba,
Úr Jézus fekszik abban,
Oh, én szerelmes Jézusom.
 

2011 karácsonyára készült el először, majd 2012-ben újra felépült a világ legnagyobb székely betlehemese a gyergyószárhegyi templom udvarán. Az egyik újság riportere azt kérdezte, miért csináljuk. A válasz egyből jött valahonnan onnan belülről: a kicsi Jézus örömére.

Miért lett ekkora? A templom udvarán adott volt egy hely. Ide építették fel a székely ácsok a betlehemi istállót fenyőfából. Itt megtalálható a gerenda, deszka, zsindely. Ide csak ember nagyságú személyek találnak. Mi a világ legnagyobb székely betlehemének nevezzük. Miért székely? Azért, mert mindenki székelyruhában van. A Szűzanya a mi anyánk is, a székelyruhánknak nagyon örvend. A betlehem mottója: „Székelyek a kis Jézus előtt”.

Az istállóban van két juh és egy bárány, lajtorja, és ott található egy cseber is. A székely ebben hordta, tartotta a vizet az állatoknak, gazdaságának fontos eszköze volt. Egy járom is ott függ. Ez egy jelkép, az ökrök hatalmas erejét juttatja a székely ember eszébe. Ezzel hordta a fát, a terményt, az építőanyagot. Persze elképzelhetetlen lenne az egész friss, illatos széna nélkül, ami beborítja a padlót, illatával melegséget sugároz, és a napsugaras nyarat idézi. A kosárkötés mesterei is díszítették a betlehemi istállót, sőt a kötélfonók is hozzájárultak a jelenet teljességéhez.

A központi személy a kis Jézus. Mellette ott van a Szűzanya, szelíden átkarolja a kis Jézust. Sejteti azt a kapcsolatot, ami sem addig, sem azután nem volt Isten és ember között. Mögöttük ott áll Szent József, az igaz ember. A kis Jézus jászola előtt ott ül egy kis székely legény. Tapasztalja, milyen békés és nyugodt minden, és jól érzi magát a kis Jézus mellett. Akár örökké ott maradna. Ott vannak a szülei is, és a kis legény boldog. Benne és vele ott van minden székely gyermek, Jézus jászola előtt.

Egy székely lány ott térdel Jézus mellett, és melegséget érez, ahogy látja a Szűzanyát, karjában a kisdeddel. Az Isten lehajló szeretetét sejti meg. Átjárja valami, arra gondol, jó itt lenni és szeretné majd barátnőinek is elmondani élményét. A kis Jézus elé hozza a fiatalokat, a lányokat és a fiúkat.

Ott van székely Táti, aki fél térdre ereszkedik a jászol közelében, mert sejti, ideje lejáróban, már közel van az elköltözése, és ő hálás az életért, a sok jászol mellett megélt élményért. Már sokszor fájt neki az élet, és emlékszik, itt a lelkét mindig megérintette a földre született Isten fia. Ő a székelység örök képviselője Jézus előtt.

A jászol közelében áll egy székely asszony és előtte a lánya, aki ott térdel a jászol előtt. Ez az édesanya boldog, hogy ott látja lányát a legjobb helyen az Isten fia előtt. Boldog, hogy hittel és bizalommal fordulhat Jézushoz. Életét betölti a végtelen öröm, mert úgy érzi, az emberi létezés legnagyobb ajándéka a hit, és itt ezt különös módon éli meg ő, és a leánya Isten előtt és ezt köszöni meg. A székely asszonyokért imádkozik.

Egy székely házaspár is jelen van, a legényke szülei. Ők azért imádkoznak, hogy Jézus jelen legyen minden székely család eletében. A székely családokat odahelyezik Jézushoz.

Így minden székely ott van a karácsony szívében.

2012 karácsonyán