Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Könyv

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy 2013-ban immár a VII. évfolyamába „lépett” az évente kétszer megjelenő Szikla, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Kato­likus Teológiai Líceum folyóirata.

 A tavaly decemberben megjelent – már külsejében is vonzó – ünnepi szám gazdag tartalommal került a nagyrészt ifjú olvasók kezébe, s ízelítőt nyújt az alma mater életéből.

Korom Imre, az intézmény lelkiigazgatója, egyben a folyóirat felelős szerkesztője arról ír, milyen napjaink boldog papja, létezik-e ilyen, és hogyan lehet vonzóvá tenni a papi hivatást azon fiatalok számára, akiket manapság rengeteg olyan hatás ér, amelyek nem igazán segítik a hivatás kibontakozását. Hangsúlyozta többek között: „Számomra a gyulafehérvári Kisszeminárium, szolgálati helyem az otthont jelenti, mert szeretem a várost, történelmével, légkörével, embereivel együtt. Igyekszem mindenkiben meglátni a jót, az Isten képmására teremtett embert. Mindig alázatra indít, ha munkálkodni látom Isten erejét, amint hétköznapi embereket rendkívüli módon használ fel.”

Figyelemre méltó, hogy a szerkesztők és szerzők zö­mében a líceum diákjai, illetve papnövendékek, kispapok. A gazdag tartalomban olvashatjuk: Karácsony, az újrakezdés ünnepe; A szent család – a történelem legismertebb családja; Mária Istenanyasága és Gyertyaszentelő Boldogasszony; A gyimesbükki templom és Dani Gergely. A szerzetesrendek sorozatban a kegyes tanítórendet (piaristákat) mutatja be „Valami elmúlt, és valami elindult…” címmel Sárközi Sándor piarista tanár, a csíkszeredai Piarista Tanulmányi Ház vezetője.

A líceum tanulói mutatják be Farkas Lászlót, az új zenetanárt, és az új „prefi atyát” (prefektust), László Rezső személyében. Ugyanakkor megismerhetjük a 24 legfrissebb majláthos diákot is.

Ötven éve zajlott a II. vatikáni zsinat címmel tartalmas beszélgetést közöl a lap dr. Jitianu Liviu egyetemei tanárral, a BBTE Római Katolikus Teológia Karának dékánhelyettesével, aki nyomatékosítja: „A II. vatikáni zsinatnak az volt a szándéka, hogy a kereszténység történelemalakító erejét újra felébressze. A mi kötelességünk, hogy serény elhatározással és félelem nélkül annak a feladatnak szenteljük magunkat, amelyet saját korunk kíván.”

A magyar irodalom nagyjait bemutató rovatban ez alkalommal Karinthy Frigyesről közölt a lap összeállítást Bartalis-Kádár Apor XI. osztályos diák tollából.

A folyóiratot hírek, könyvajánló, körkérdés a zeneszeretetről, Udvarhelyszék bemutatása, ünnepi ételreceptek teszik gazdagabbá, változatossá. Szerkesztőknek és szerzőknek egyaránt gratulálunk, és további sikeres munkásságot kívánunk 2013-ban is!