Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Mivel évről évre bővül a Szent György Napok amúgy is gazdag, színes skálán mozgó rendezvénykínálata, talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az erdélyi városnapok közül a legrangosabbak közé tartozik. Ilyenkor hazajönnek a városból elszármazottak, jó kimenni a város forgatagába, ahol rég nem látott ismerősökkel, jó barátokkal lehet találkozni. Sepsiszentgyörgyre látogatnak, megtisztelnek közismert előadóművészek, zenészek, táncosok, mesemondók, irodalmárok, a kultúra és a művészetek jeles személyiségei, a népművészetek míves al­kotói.

Örvendetes, hogy a városünnep nyitókoncertjét idén is a Krisztus király-templomban tartották meg április 22-én. Dávid György plébános a zsoltárost idézve köszöntötte az egybegyűlteket: „Amikor a keresztény közösség összegyűl, azt Isten dicsőítésével, hálaadással szokta kezdeni”, hisz ha az Úr nem építi a várost, az építő hiába fárad. „A hálaadás az örömet megélő ember sajátja, egy ilyen együttlétet, még ha különbözőek is vagyunk, csakis ebben a szellemben érdemes megélni” – hangsúlyozta, és arra buzdított, hogy olyan várost teremtsünk, ahol nem a panasz, hanem egymás sikerei kerülnek a középpontba. A nyitó hangversenyen három ismert Bach-orgonaművet hallhattak a résztvevők Steffen Schlandtnak, a brassói Fekete templom orgonistájának előadásában, aki az est fénypontját jelentő Schubert-mise karmestere is volt.

Fellépett a Vox Humana kamarakórus, a Geor­gius zenekar és a Csíki Kamarazenekar, Sebestyén-Lázár Enikő, Mocanu-Prezsmer Erika, Szilágyi Zsolt és Sándor Árpád szólisták, akik felejthetetlen zenei élményben részesítették a jelenlevőket.

Antal Árpád, a város polgármestere megnyitó beszédében elmondta, hogy a 21. városünnepet a Székelyföld kulturális és ifjúsági fővárosa programsorozat keretében tartják, hasonlóan a rendkívül sikeres Reflex színházi fesztiválhoz, és ezzel magasra emelték a mércét. Az új Szent György-szobor avatását május 5-re időzítették.

A Krisztus király egyházközség a héten több zenei rendezvénynek is helyet adott. Április 23-án, hétfőn a III. Diákkórus-fesztivált látta vendégül. Felléptek: a Székely Mikó Kollégium kórusa, a Mikes Kelemen Gimnázium kórusa, a Református Kollégium kórusa, a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyerekkórusa, Eufónia ifjúsági vegyes kara és Szerenád kamarazenekara. Kedden a hatéves Mária Rádió munkatársaival találkoztak az érdeklődők, a 25 éves csíkszeredai Role zenekar koncertjét hallgatták: Mária-énekeket, népdal-feldolgozásokat és csodaszép Kájoni-dalokat. Ambrus Ábel-István segédlelkész azt hangsúlyozta, hogy a Mária Rádió és a Role együttes is missziót végez: Mária által Jézust adja a világnak. Olyan helyekre jut el a Mária Rádió, ahová más nem; utazáskor a magányt oldja, betegeknek, időseknek a reményt jelenti. Az önkéntesek elmondták, a rádiós munka életforma, sok nehézséggel és sok lelki örömmel.

Szerdán komolyzenét játszottak: This Merry Pleasant Spring – a Music’s Delight (Svájc) viola da gamba koncertjét, csütörtökön Mága Zoltán hegedűművészt és kamarazenekarát hallhatták a zenekedvelők. Pénteken és szombaton az iskolások mutatták be zenei és tánctehetségüket a különböző helyszíneken felállított színpadokon. Április 28-án, szombaton délelőtt ökumenikus áhítatot tartott az Élet a Lélekben plébániai imacsoport Egy csepp a léleknek címmel, majd a Szent József-templomban du. 6 órától az ünnepi Szent György-napi szentmisén igét hirdetett László Rezső hargitafürdői plébános, közreműködött a Role együttes. Április 29-én, a Szent György Napok befejező napján de. fél 12-től a Sugás áruház előtti téren felállított színpadnál ökumenikus imát végeztek, és megáldották a város kenyerét.