Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Fotó: Fábián RóbertFelújították a gyulafehérvári székesegyház déli tornyát 

A középkori gyulafehérvári római katolikus székesegyház déli tornyának revitalizálása és megközelíthetővé tétele a látogatók számára – a hosszú nevű pályázat címéhez találóan bonyolult volt, számtalan nehézséggel járt, de sikeresen lezárta a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, és eredményeit április 14-én mutatta be a meghívottak és érdeklődők számára. Minderről Márton Judit építész számolt be, nem hallgatva el a lezárt, több éves periódus megpróbáltatásait. Örömét és tiszteletét fejezte ki többek között Mircea Hava gyulafehérvári polgármester. Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főosztályának ügyvezető alelnöke a szakmabeli szemével értékelte a munkát, kiemelve az érsekség hozzáállását, ami garanciát jelentett a támogatóknak, hiszen ha az erdélyi római katolikusok vezetői úgy gondolták, hogy ezt a munkálatot végigviszik, akkor a közösség politikai vezetőinek erre a jövőbe vetett hitre és bizalomra kell hagyatkozniuk.

Jakubinyi György érsek, mielőtt megáldotta volna az elkészült munkálatok eredményeit, a toronyépítés bibliai hátterét rajzolta fel a hallgatóságnak, beszélt a bábeli toronyról és mindarról, amit a hívő ember számára ez a bibliai kép jelent. 

A Borsos Edit szopránénekes által nyújtott fenséges zenei élmény keretezte az eseményt, mely a toronyban berendezett kiállítás meglátogatásával, majd a püspöki palota dísztermében állófogadással zárult.

A pályázat révén sikerült a székesegyház déli kapuját (Maiestas Domini-ábrázolással) megnyitni, és azt a mozgássérültek templomba jutását lehetővé tevő lifttel felszerelni: ezt azonnal ki is próbálta a székelyudvarhelyi, kerekes székhez kötött, mozgásában korlátozott Fehér Árpád, bemutatva, hogy immár könnyedén, önállóan és akadálytalanul bejöhet ő is a székesegyházba.

A sajtóanyagból megtudhattuk, hogy az össztámogatás értéke 377 065 lej, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 336 488 lej. A pályázatban a budapesti székhelyű Teleki László Alapítvány partnerként vett részt, támogató volt többek között az ún. Norvég Alap, az Európai Gazdasági Térség 2009–2014 közti időszakra vonatkozó Pénzügyi Mechanizmusa és a román kulturális minisztérium is. A pályázat révén lehetővé vált a korábban szeméttel, madárürülékkel teli déli torony megközelítése 27,64 méter magasságig. A toronynak erről a szintjéről a látogatók a felújított várra, a várfalon belül található műemlékekre láttak rá. A gyulafehérvári vár a közép-kelet-európai térség egyik jelentős erődítménye. A torony felújítása és látogathatóvá tétele jelentősen növeli a vár turisztikai vonzerejét. A déli torony belső tere több szinten kiállítási térként szolgál, az ott berendezett kiállítást Hegedüs Enikő művészettörténész mutatta be románul és magyarul a húszas csoportokban felkapaszkodó látogatóknak. A művészettörténész Vass Csongor levéltárossal együtt értő magyarázattal kísérve kalauzolta az érdeklődőket a Márton Áron-lakosztályba is, ez a látogatás koronázta meg a történelmi élményt.