Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

XXVI. évfolyam 17. szám, 2016. április 24.

Az elmúlt hétvégén könyvturkáló volt Kolozsváron: antikvár könyveket lehetett szabadon hazavinni, ha valaki hozott könyveket, azt is szívesen fogadták a szervezők. Ami még érdekesebb volt: élő „könyveket” lehetett a „könyvtárból” kivenni, azaz a szervezők által meghívott személyiségekkel lehetett beszélgetni, szabályos kölcsönzés formájában. A beszélgetőtársakat a város, az erdélyi közélet különféle fórumairól válogatták, és voltak, akiket egy-egy nagyon sokat használt címkével jellemeztek csupán: a szőke nő, a zsidó, a feminista, a fogyatékos… 

A bejáratnál egy hatalmas tábla állt, felirata: szembenéztem az előítéleteimmel. Ide jegyezhették fel az élő „könyv” kölcsönzői tapasztalataikat, már ha voltak a megjelöltekkel kapcsolatos előítéleteik, és már ha voltak elég bátrak és őszinték legalább szembenézni ezekkel.

Panoráma

Az idei év kiemelkedő, kerek évfordulót hozott a Bánság területén élők számára: háromszáz év telt el azóta, hogy Savoyai Jenő herceg felszabadította Temesvárt és vidékét a török uralom alól. E jubileum mellett a temesvári egyházmegye – együtt a szeged-csanádi és a nagybecskereki testvér-egyházmegyékkel – még egy jelentős évfordulót ünnepel, mégpedig a Szent György-székesegyház alapkőletételének 280. évfordulóját. Ez a templom több mint kétszáz éven át az ősi csanádi egyházmegye székesegyháza volt, 1930 óta pedig a temesvári egyházmegye székesegyháza.

A kiállítás, amelyet ez alkalommal megnyitunk és az érdeklődők előtt bemutatunk, a székesegyházhoz kapcsolódik, festmények, képek, okmányok és egyéb értékes tárgyak által mutatja be a székesegyház történetét az alapkőletételtől az építési munkálatokon át a felszentelésig. Szemünk előtt feltárul egy egész korszak, megismerhetjük azokat a tisztségviselőket és személyiségeket, akik a dóm felépítésében jelentős szerepet játszottak, illetve figyelemre méltó alkotásokkal gazdagították a székesegyház belső berendezését. Említésre méltó mindenekelőtt VI. Károly császár és Mária Terézia császárnő, az akkori korszak két meghatározó személyisége, illetve a temesi adminisztráció tisztségviselői.

Panoráma

Fotó: Fábián RóbertFelújították a gyulafehérvári székesegyház déli tornyát 

A középkori gyulafehérvári római katolikus székesegyház déli tornyának revitalizálása és megközelíthetővé tétele a látogatók számára – a hosszú nevű pályázat címéhez találóan bonyolult volt, számtalan nehézséggel járt, de sikeresen lezárta a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, és eredményeit április 14-én mutatta be a meghívottak és érdeklődők számára. Minderről Márton Judit építész számolt be, nem hallgatva el a lezárt, több éves periódus megpróbáltatásait. Örömét és tiszteletét fejezte ki többek között Mircea Hava gyulafehérvári polgármester. Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főosztályának ügyvezető alelnöke a szakmabeli szemével értékelte a munkát, kiemelve az érsekség hozzáállását, ami garanciát jelentett a támogatóknak, hiszen ha az erdélyi római katolikusok vezetői úgy gondolták, hogy ezt a munkálatot végigviszik, akkor a közösség politikai vezetőinek erre a jövőbe vetett hitre és bizalomra kell hagyatkozniuk.

Panoráma

Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesülete lelkigyakorlatos napokat tartott Kolozsváron, a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség szervezésében április 11–13. között. A rendezvény mottója: „Az irgalmasságot az ítélet elé kell helyeznünk, és az Isten ítéletét minden esetben az irgalmasság fényében kell szemlélnünk” (Ferenc pápa). A lelkigyakorlatos napokon 35 erdélyi, partiumi és magyarországi nőszövetség képviselője vett részt, közel százötvenen.

A találkozó a hétfő esti szentmisével kezdődött a Szent Mihály-templomban, ahová a résztvevők az irgalmasság kapuján vonultak be.

Panoráma

A szó egyháza és az egyház szava az internet korszakában 

Az egyház mindig elsődleges feladatának tekintette az örömhír terjesztését, koroktól, népi hagyományoktól függően számos eszközt használt. Ma már nem vita tárgya, hogy az örömhírt, az egyház tanítását az interneten is terjeszteni kell, hisz a társadalom egy bizonyos szelete szinte csak ott érhető el, legszívesebben ott tölti mindennapjai egy hányadát. A hírek, az eseményekre való meghívások, az ezekről szóló beszámolók, a csetelés, a válaszkeresés, a tanulás helye a háló, amely ma beborítja az egész Földet. Mindez folyamat, s ahogyan a Katolikus Akadémia április 14-ei előadója, Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója, a kolozsvári Szent Mihály Plébánia kisegítő lelkésze megfogalmazta: ennek a folyamatnak a lényege, hogy az egyház társadalmi szervezetből miként válik kommunióvá, teológiai valósággá. Kiemelte: az a kérdés, hogyan lesz a kommunikáció által teológiai valósággá a kommunió.

Panoráma

Fotó: Kedves TiborIncze Benjamin címzetes esperes, nyugalmazott plébános Csíkmenaságon született 1938. március 10-én, Gyulafehérváron szentelte pappá Isten szolgája Márton Áron püspök 1966. április 17-én. Papságának 50. évfordulóját Csíksomlyón, a kegytemplomban ünnepelte április 16-án. Papi jelmondata: „Számomra az élet Krisztus, a halál nyereség… Semmi el nem szakíthat minket Isten szeretetétől, ami Jézus Krisztusban, a mi Urunkban van.” (Róm 8,31–39)

Panoráma

Fotó: Trif ErikaKoncert a kolozsvári Szent Mihály-templomban

 „A te néped vagyunk, Urunk, Áron püspök népe. Fogadd el keresztutunkat, és add, hogy jó gyümölcsöt teremjen bennünk.” Keresztút, húsvét után? Ez a gondolat motoszkálhatott néhányunkban, amikor a koncertre készülődtünk. Hiszen a húsvéti időben már a feltámadást ünnepeljük, azt, hogy Jézus legyőzte a halált: miért ismét a szenvedésben elmélyülni?

Panoráma

A gyulafehérvári szeminárium elöljárói és növendékei április 15–17. között Hivatások hétvégéjén vettek részt a nagyváradi, temesvári és szatmári egyházmegyék különböző plébániáin.

Idén újdonság volt, hogy a jó Pásztor vasárnapját megelőző napokban nem a gyulafehérvári főegyházmegyében tettünk tanúságot meghívásunk lényegéről, hanem meglátogattuk itt tanuló testvéreink egyházmegyéit, elöljáróinkkal egyetemben. E napokon alkalom adódott megismerni a plébániai közösségeket, lelkiségi csoportokat, beszélgetni betegekkel, idősekkel, tanúságot téve akár hittanórák, akár szentmise keretében elhangzott gondolatok által, bátorítva azokat a zsenge hajtásokat, akik valamikor szárba szeretnének szökkenni. Az összesen 48 kispap 16 plébániát/közösséget látogatott meg, hármas csoportokban. Plébániák egyházmegyénként:

Egy falat a léleknek
  • Nagyon gyakran meg tudjuk magyarázni azt, hogy miért nem maradt idő az imára, vagyis Istenre. Tele vagyunk gondokkal, tennivalókkal és sok egyébbel. Szeretjük a kihívásokat, a földrengést, a tűzvészt, a szélvészt, mert csak „akkor szép az élet, ha zajlik”.
  • Pedig Isten nincs sem a szélvészben, sem a földrengésben, de még a tűzvészben sem, hanem a szellő szelíd lengedezésében van jelen. Tehát nem szabad belső és külső zajban, szétszórtságban és szórakozásban élni.
  • Minden nap tudatosan meg kell szerkeszteni az imaéletet. Bizonyára sok dolog köt le bennünket, pedig csak az egy szükségesre kellene figyelni, s akkor a többi annál egészségesebben fog hozzáadódni.

Hírek, hirdetések

A taizéi testvérek és néhány fiatal Bukarestbe zarándokol április 27. és május 2. között, hogy a különböző helyi ortodox egyházközségekben részt vegyenek a húsvéti liturgián és találkozzanak az ott élő keresztényekkel. A taizéi zarándoklatra 150 (18 és 35 év közötti) fiatal felnőttet várnak, akik már jártak Taizében vagy részt vettek Európai Találkozón. További részletek és jelentkezés (angolul) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.