Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Projektmenedzseri állás Gyulafehérváron

Projektmenedzsert alkalmaz a gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Pénzügyi Kamarája. Követelmények: középfokú végzettség, a román, a magyar és a német nyelv ismerete, előnyt jelent az angol nyelv ismerete, számítógép-kezelői ismeretek, keresztény elkötelezettség, társadalmi felelősségtudat, csapatmunkára és önálló munkára való képesség, jó kommunikációs készség. A jelölt feladatkörébe tartozó tevékenységek: projektmenedzsment, pályázatírás, ügyvitel, kommunikáció, kapcsolattartás, szervezés, koordináció, forrásbevonás, forrásokkal kapcsolatos közvetítés. Jelentkezni fényképpel ellátott önéletrajzzal lehet (mellékelni kell az okleveleket, illetve más képesítéseket igazoló iratok szkennelt másolatát). A dokumentumokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre kell elküldeni. Érdeklődni a 0722-388-651-es telefonszámon lehet. Jelentkezési határidő: április 10. (A gyulafehérvári főegyházmegye sajtószolgálata)

 

Vidám, játékos, táncos együttlét egyedülállóknak

Április 13-án este 8-tól a marosfői Ezüst Fenyő szállodába hívnak s várnak minden olyan 28–60 év közötti férfit és nőt, aki szívesen táncol, és szívesen lenne jó, keresztény társaságban. Az esten való részvétel 50 lejbe kerül, a részvételi szándékot április 10-ig kell jelezni a 0758-643532-s telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

V. Országos Ökumenikus Vallásolimpia

E napokban zajlik (április 3–6. között) Nagyváradon a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Lórántffy Zsuzsanna Református Gimnázium közös szervezésében a tan­ügy­minisztérium versenykalendáriumában is szereplő ökumenikus vallásolimpia. Az ország 10 megyéjéből, 30 iskolájából 104 római katolikus, református és unitárius VII–XII-es diák érkezett Váradra. A IX–XII-es diákok az egyházi líceumokból, míg a VII–VIII-os diákok különböző általános iskolákból és az egyházi líceumok gimnáziumi osztályaiból érkeztek. A verseny helyszíne a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a díjkiosztó záróünnepség helyszíne a nagyvárad-olaszi református templom volt. A programban szerepelt táncház a Partium Keresztény Egyetem dísztermében, a Nagyvárad Táncegyüttes előadása, városnéző séta, a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ és a Püspöki Palota, valamint az Egyháztörténeti Múzeum meglátogatása. (Benedek Ramóna)

 

Tanulmányi napok felnőttképzésben dolgozó szakemberek számára

A Renovabis támogatásával Kisebbségek helyzete, kísérletek a kisebbségi csoportok inklúziójára a katolikus felnőttképzés terén címen szervez a Pro Educatione Egyesület a FEECA-val tanulmányi napokat felnőttképzésben dolgozó szakemberek számára április 22–24. között Csíkszeredában a Salvator Hotelben (Szék u. 147.). Különleges tanulási lehetőség ez fiatal szakemberek számára, akik a szakképzés és a felnőttképzés társadalomtudományi kutatása iránt érdeklődnek. A programban: előadások, szabad beszélgetések, ismerkedés, tapasztalatcsere, intézménylátogatás és kirándulás. A konferencia nyelve a magyar és a német. A bejelentkezéshez a következő információk szükségesek (ezeket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kell elküldeni): név, szervezet, cím, érkezés, valamint távozás időpontja, étkezés (normál vagy vegetáriánus). (Pro Educatione Egyesület)

 

Szak- és felnőttképzés szakmai program

A székesfehérvári Türr István Képző és Kutató Intézet vezetésével szakmai program indul. Célja a szak- és felnőttképzés területét érintő társadalmi kutatások magyarországi tapasztalatainak megosztása határon túli fiatal kutatókkal. A programban részt vesz a Sapientia Egyetem MTT kara és a csíkszeredai székhelyű Pro Educatione Egyesület. A projektbe 15 erdélyi fiatal szakember jelentkezhet. Szakmai munkájukat mentorként segíti a TKK 15 belső munkatársa. A program távoktatási rendszerben zajlik, a keretében kidolgozott és akkreditált oktatási anyag alapján április–májusban. A programban lesz egyhetes magyarországi képzés Székesfehérváron, egyhónapos szakmai munka, majd vizsga (június–július). 2013 szeptemberétől három hónapos, tapasztalatszerző jellegű szakmai munka lesz a TKKI keretében magyarországi terepen. A program eredményeit záró konferencia összegzi. A részvétel ingyenes, a TKKI az utazási, szállás és étkezési költségeket is fedezi. A program nyitott a romániai intézményekben dolgozó érdeklődők számára, akiknek a külföldi terepmunka idejére a TKKI a romániai nettó keresettel egyenértékű ösztöndíjat biztosít. Jelentkezési határidő: április 12. A jelentkezéshez az adatlap kitöltése, valamint CV és motivációs levél szükséges, majd Csíkszeredában személyes meghallgatás is lesz. Adatlapigénylés, további információk: Kiss Adél, telefonszám: 0722-388651, e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. (Pro Educatione Egyesület)

 

Dekrétum Vladimir Ghika boldoggá avatásáról

Ferenc pápa március 27-én aláírta azt a dekrétumot, amellyel „elismeri Isten szolgája, Vladimir Ghika, 1873. december 25-én Isztambulban (Törökországban) született egyházmegyés pap vértanúságát, akit hit miatti gyűlöletből öltek meg Bukarestben 1954. május 16-án”. Ezáltal a katolikus pap, a román fejedelmi család sarja, Vladimir Ghika a közeljövőben a boldogok társaságába kerül. Vladimir Ghikát 1952. november 18-án tartóztatták le Bukarest egy utcáján, miközben egy olyan betegtől távozott, akinek éppen feladta a betegek szentségét. Egy év vizsgálódás és kínzás után három év börtönbüntetésre ítélték. Az ekkor 80 éves Ghika a börtönben eltöltött két év után 1954. május 16-án Jilaván elhunyt. A boldoggá avatási folyamatot már 1991-ben indította be a bukaresti érsekség. (A bukaresti érsekség sajtóirodája)