Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Hírek, hirdetések

Jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen

A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében április 14-én, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. A kurzus nyolc hétig tart és június 4 -én ér véget. A találkozók kedd esténként lesznek 7–9 óra között. Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlétek formája interaktív, nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem beszélgetésekből, csoportmunkából. Elsősorban mindazok jelentkezését várják, akik a 2015-ös év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél. Jelentkezni április 13-ig lehet Szénégető Istvánnál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0743-138784 vagy a Sófalvi házaspárnál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0744-799055. (A következő kurzus október 6-án kezdődik) (Szénégető I.)

 

 

Életvédő tevékenységek

A sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis Társaság Kovács Zita elnök vezetésével március 16–24. között kilenceddel készült a Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi búcsúra, naponta imádkozva a „Akit te Szent Szűz a Szentlélektől fogantál” rózsafüzértizedet. A búcsús szentmise Árkoson az Irgalmasság Anyja Kismamaotthon kápolnájában volt március 25-én. Az Élet napja megünneplése folytatódott március 25-én, szerdán, amikor az Anyaság védelméért szobor került a sepsiszentgyörgyi megyei kórház udvarára, ahol rövid pro-life programmal és imával engeszteltek a sok millió meg nem született életért.

 

Virágvasárnapi passiók Sepsiszentgyörgyön

Virágvasárnap, Urunk Jeruzsálembe való bevonulásának emléknapján a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban a fél 11-től kezdődő szentmisén barkát szentelnek, meghallgatják a passiót a Laudate kamarakórus előadásában, majd húsvéti vásárt tartanak a hittanos gyerekek kézműves munkáiból, amit a nyári evangelizációs hét költségeire fognak fordítani. A Laudate kamarakórus az esti szentmisén is előadja a passiót. A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat szabadtéri passiót mutat be március 29-én a déli szentmise után a központi Szent József templomkertben. A társulat hat éve játssza nagyböjtben és húsvéti időben a szabadtéri passiót. A 35 perces misztériumjáték zenére és pantomimre épülő produkció, mely a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig.

 

Közös koncert a Down-szindróma világnapján

,,A szeretet szemén át nem a különbségek látszanak, hanem a gazdagság” mottóval szervezte meg március 21-én a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola dísztermében a regionális Down-világnapi ünnepséget a sepsiszentgyörgyi Bartimeus Játszóház és gyulafehérvári Caritas. Felléptek a gyerekek és fiatalok, volt mesemondás és bábelőadás, valamint kézműves-foglalkozás és táncház is.A rendezvény folytatásaként a Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében szombat este a Lőfi Gellért karnagy által vezetett Campanella gyerekkórus és a Valádi Enikő tanárnő által vezetett, Down-kórral és fogyatékkal élő gyerekek, a Manócskák zeneterápiás csoport közös koncertet mutatott be.

 

Búcsúk

Sepsiszentgyörgyön az egyházi elöljárók és a kerületi papság, a hívek nagyszámú részvételével március 19-én megtartották a belvárosi templom Szent József-búcsúját, majd március 21-én az Állomás negyedi Szent Benedek templom búcsúját. (Józsa Zsuzsanna)

 

Egyházművészeti kiállítás a székesegyházban

A nagyváradi római katolikus székesegyházban 1992 óra működő, állandó Egyházművészeti Gyűjteménye az idei év első hónapjaiban nagyszabású átalakítási munkálatokon esett át.
A megújult, a korábbinál gazdagabb, látványosabb és tematikusan is jobban tagolt Egyházművészeti Kiállítás ünnepélyes megnyitójamárcius 26-án, csütörtökön volt. A megnyitót követően a gyűjtemény hétfőtől szombatig 8–17 óra között látogatható. Az érdeklődők magyar, román, angol, olasz nyelven igényelhetnek tárlatvezetést az Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda munkatársaitól.

 

Pedagógusok lelkinapja a Posticumban

 

Az Egyházmegyei Laikusképző Központ március 28-án, szombaton 10 órától Hivatásunk a nevelés címmel tartott lelkinapot az egyházmegye katolikus pedagógusai számára a nagyváradi Posticum épületében. A program moderátora Ivanics M. Andrea iskolanővérvolt. (A nagyváradi püspökség titkársága)