Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen

A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében április 8-án, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség házasságra készülő fiataloknak, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. A kurzus nyolc hétig tart. A találkozók kedd esténként 7–9 óra között lesznek. Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlétek interaktív jellegűek. A szervezők azok jelentkezését várják, akik 2014 folyamán szeretnének összeházasodni. Jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél háromgyermekes szülők. Jelentkezni április 4-ig lehet Szénégető Istvánnál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0743-138784 vagy a Sófalvi házaspárnál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0744-799055. (A következő kurzus 2014. október 7-én indul és december 9-én ér véget.)

 

 

Pasztorális referensek egyházmegyeközi találkozója

A családosokkal való lelkipásztori foglalkozás kihívásairól értekeztek a gyulafehérvári, szatmári, temesvári és nagyváradi egyházmegyék megbízott referensei a nagyváradi Posticumban március 26–27-én. A tapasztalatcserén túl a közös stratégia kidolgozása is napirendre került, amelynek segítségével a családok mai életkörülményeire próbáltak választ és eligazítást nyújtani a keresők számára. A találkozón a négy erdélyi egyházmegye családreferensei osztották meg egymással meglátásaikat. (A nagyváradi püspökség titkársága)

 

Szülők iskolája

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 4. alkalommal szervezte meg a Szülők iskoláját március 26-án A média hatása a gyerekre témában. Előadást tartottak: Szabó Ervin spirituális, Tari M. Böbe schönstatti nővér és Gazdag Orsolya iskolapszichológus. (B. R.)

 

Éteren a hitről

Márciustól rádióhullámon, sokszor szokatlan környezetben szólal meg a hit a szatmári egyházmegye területét belengő éterben. A pasztorális területek munkatársai által kidolgozott, négyéves tervet megtámogató sajtómunka részeként rövid spotok készültek el, melyek a hitmélyítő találkozók témáihoz kapcsolódóan hordoznak egy-egy rövid üzenetet. Ezek tizenöt–harminc másodperc terjedelemben szólítják meg a hallgatókat, mutatnak rá egy, a mindennapi életben megmutatkozó problémára, a jelen emberét érintő jelenségre, és biztatnak a hitre, az Istenre figyelésre. A szatmári egyházmegye médiacsoportja reméli, hogy a rádiós spotokkal támogatni tudja a plébániákon, közösségekben folyó pasztorális tevékenységet. Jelenleg az Erdélyi Mária Rádióval és a szatmárnémeti City Rádióval él az evangelizáció modern eszközét kipróbáló együttműködés, a jövőben ugyanakkor más adók bekapcsolódását is szeretnék. (Józsa J.)

 

Főpapok látogatása a gyulafehérvári szemináriumba

A Megtestesült Bölcsességről nevezett gyulafehérvári papi szeminárium kápolnájának március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén tartott búcsúja alkalmából Böcskei László megyéspüspök az erdélyi egyházmegyék római katolikus főpásztoraival közösen Gyulafehérvárra látogatott. A főpapok a papképzéssel kapcsolatos témákról folytattak tárgyalásokat az intézmény elöljáróival és növendékeivel. (A nagyváradi püspökség titkársága)

 

Vallásos versek és énekek előadóinak versenye

Az Énekeljetek az Úrnak új éneket! című vallásos versek és énekek előadóinak versenyét Nagyváradon szervezte meg a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum március 27-én. A verseny díjátadó ünnepségének a püspöki palota díszterme adott otthont. (A nagyváradi püspökség titkársága)

 

Triduumat tartottak az udvarhelyi ferenceseknél

A nagyböjti lelkigyakorlatot Böjte Csaba testvér vezette. Az első napon a békesség misszióját bízta a jelenlevőkre. A második napon a megtisztulást, a külső és belső megújulást adta ki házi feladatnak. Harmadik napon az Erdély mint Tündérkert lehetőségének lépésről lépésre való megvalósításáról beszélt Csaba testvér. (mariaradio.ro)

 

Elváltak és újraházasodottak lelki hétvégéje

A családokkal foglalkozó főegyházmegyei munkacsoport a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban április 11–12-én rendezi meg az elváltak és újraházasodottak lelki hétvégéjét Isten számít rád! címmel, Ne félj, csak higgy! (Mk 5,36) mottóval. Jelentkezni a www.csalad.ro honlapon lehet április 8-ig. (mariaradio.ro)

 

Vladimir Ghika ereklyéje Kolozsváron

 

Március 19-én és 23-án Boldog Vladimir Ghika vértanú birituális katolikus pap ereklyéje előtt fejezték ki tiszteletüket és imádkoztak közbenjárásáért a kolozsvári katolikus és ortodox hívek. Szent József, a Kolozsvár-Szamosújvári görögkatolikus egyházmegye patrónusának ünnepén az ugyancsak a Jézus nevelőapja tiszteletére épülő Cipariu téri katedrális – templomnak is beillő kápolnájában – a püspöki szentmisén, a római katolikus egyház részéről a meghívott Kovács Sándor főesperest Fodor György piarista konfráter képviselte. Az elmúlt vasárnap pedig a Deák Ferenc/Eroilor utcai Urunk színeváltozása püspöki székesegyházban (volt minorita templom) helyezték ki a Florentin Crihălmeanu püspök által celebrált főpásztori szentmise keretében a Bukarestből érkezett ereklyét.