Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Minden kántor nevében köszönet a szervezőknek, hogy lehetővé tették a kántorok számára a lelkinapot s ezáltal a fejlődést, a hitben való megerősödést, a kántori teendők ellátásában az ösztönző szeretetet, hűséget Istenhez, egyházunkhoz, az elöljárókhoz.

Kicsinyes, önző emberi gondolkodásra vall, amikor valaki azt kérdezi: „Érdemes? Milyen jutalmat kapsz érte?” A kántor nem azért végzi szolgálatát, mert kivételes viszonzást vár, hiszen a mennyei Atya szolgálata ez, és Istent nem jutalom reményében szeretjük, hanem azért, mert ő előbb szeretett mindenkit! A Nagyváradon tartott lelkinapot Asztrik ferences szerzetes: igazi lelkivezető, ugyanakkor zeneileg felsőfokon képzett kántor vezette, ezáltal mindkét szolgálat szépségét és nehézségét is átéli és megérti. Örömmel töltötte el a résztvevőket a rájuk hangolt vezetés, ezáltal a résztvevők megnyíltak, mertek kérdezni, és választ is kaptak sok olyan kérdésre, a sajátos munkával, de az egyéni hittel kapcsolatban is, amit talán máskor nem volt bátorságuk megfogalmazni és feltenni. A bizalom légköre jellemezte a lelkinapot, jó volt együtt lenni, felhőtlenül nevetni a szünetben, együtt ebédelni és érezni, hogy a kántor is fontos az egyházközségben, az egyházmegyében, fontos a főpásztor és a papok szemében.

 

Asztrik atyát minden résztvevő szívesen látná viszont s hallgatná a jövőben is. Ő példát adott a kántoroknak, hogyan végezzék még jobban teendőiket. Legyen az éneklés Istennel való párbeszéd, az Isten iránti szeretet természetes megnyilvánulása!

 

Csaplár Angéla székelyhídi kántor