Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Tízéves a családpasztorációs szolgálat a gyulafehérvári főegyházmegyében

Április 20-án a Pasztorális Bizottság Család Munkacsoportja jubileumi családnapot szervez a székelyudvarhelyi Rákóczi Centerben. Idevárják a főegyházmegye családjait, családos közösségeit, a házasságot és családokat támogató lelkiségi mozgalmakat, a nagycsaládosokat, papokat és szerzeteseket. A rendezvény legfőbb célkitűzése hálaadás az elmúlt tíz év kegyelmeiért, a töltekezés, a házasság és a család ünneplése. A mottó, ami köré a nap eseményei csoportosulnak: Család+hit=mennyország. A rendezvény meghívott előadója Bíró László, az MKPK családreferens püspöke. A családnap ünnepi hálaadó szentmisével zárul. A résztvevők meghitt hangulatú együttlétre családtagjaikkal és más családokkal, előadásra és tanúságtételekre, vidámságra, közös játékra, közös éneklésre és imára, a gyerekek számára korcsoportok szerint foglalkozásokra számíthatnak. Jelentkezni március 1-től lehet a www.csalad.ro honlapon.

 

A szenvedés és a jó Isten

A Viskó című népszerű könyv alapján a segítőnővérek nagyböjti lelki programot hirdetnek március 22., péntek estétől 24., vasárnap délig a csíkszentdomokosi Szent Margit Házban. A kreatív módszerekkel, impulzusokkal, beszélgetésekkel, természetben való időzéssel, személyes idővel tarkított programot Bara Irén sa és Bereczki Silvia sa vezeti. „Az, hogy én (mondja Isten) képes vagyok borzasztó tragédiákból hihetetlenül sok jót kihozni, nem jelenti azt, hogy én rendezem a tragédiákat. […] A kegyelem számára nem szükséges a szenvedés létezése, de ott, ahol szenvedés van, mindig megtalálható a kegyelem is – számos arculatában és színében.” (Idézet a könyvből) Jelentkezni március 12-ig lehet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0726-406325, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0753-056919.

 

Pál apostol nyomában

Ismerjük meg valamelyest az istenek és filozófusok, a mítoszok és mondák országát, hiszen a keresztény evangéliumi örömhír és a hellenisztikus kultúra közötti dialógus, mely az európai civilizációt döntő módon meghatározta és formálta, innen indult hódító útjára! Ezzel a központi gondolattal kerül sor egy nyolcnapos görögországi zarándoklatra Jakab Gábor kolozsvár-kerekdombi plébános vezetésével május 9–16. között. A zarándokok kilencedikén éjszaka Csíkszeredából indulnak, Szerbián és Macedónián át érik el úti céljukat. Az útvonaluk főbb állomásai: Szkopje, Tesszaloniki, Athén, Korintosz, Delphoj, Filippi. Ezenfelül útba ejtik a meteorákat, a „felhők feletti” kolostort és az Akropoliszt is. Részvételi díj: 515 euró/fő. Az ár tartalmazza a hét éjszakai szállást félpanziós ellátással, valamint az idegenvezetést. A belépődíjakat és az egészségügyi ellátást külön kell fizetni. Részletesebb programot az előleg (300 euró + 10 lej) befizetésekor közölnek a szervezők. Jelentkezési határidő: április 15. Telefonszám: 0264-435214. (Jakab Gábor)

 

A légiósok lelki felkészülése

A szatmárnémeti Mária Légió Keresztények Segítsége Régiája nagyböjti lelki programot tartott március második hétvégéjén a Szent Alajos Konviktusban. A régiaülést is magába foglaló rendezvényen volt többek között rózsafüzér-imádkozás, lelki olvasmány, Salve Regina-éneklés, jegyzőkönyvek bemutatása, beszámolók, Catena és Allocutio. A Szent Ágostontól kölcsönzött Akarod, hogy imád Istenhez repüljön? Szerezz neki szárnyakat: a böjtöt és a jótékonykodást mottóval megrendezett esemény igazi lelki töltekezést jelentett minden résztvevőnek. (A szatmári püspökség sajtóirodája)

 

Szavainkon innen és túl

Kommunikációs tréningre kiélezett, összefüggő sorozatot hirdet Bereczki Silvia sa, amelynek célja segíteni a résztvevőket abban, hogy felismerjék saját kommunikációs módjukat, csapdáikat és gátjaikat, valamint megtanulják és begyakorolják az interperszonális kommunikáció néhány olyan technikáját, amely segíti őket, hogy gördülékenyebben és hatékonyabban kommunikáljanak életük különböző helyzeteiben: családban, munkahelyen, baráti körben stb. Időtartam: 6–8, egyenként négyórás, egymásra épülő alkalom, amelynek helyszínét az érdeklődés függvényében választják ki. Jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

Elkötelezett, mindennapi kereszténység – EMiK

Elméleti, spirituális és közösségi képzést hirdetnek a segítőnővérek hat egymásra épülő háromórás alkalommal olyan felnőttek számára, akik szeretnék mélyebben megismerni és hétköznapjaikban elkötelezetten, közösségi módon megélni hitüket, ezáltal is hozzájárulva egy szolidárisabb és igazságosabb társadalom építéséhez. A helyszínt a jelentkezőkkel közösen, az érdeklődés függvényében választják ki, programfelelős: Bereczki Silvia sa (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

 

Pálosok vezetnek lelkigyakorlatot Hargitafürdőn

A több mint 1300 méter magasságban fekvő Hargitafürdőre elcsendesedésre hívják a pálosok az érdeklődőket. A meghívás azoknak szól, akik szeretnék a nagyhét misztériumát jobban megérteni, a csendben átélni, átelmélkedni. Lehetőség nyílik mélyebben átélni a szent liturgián keresztül a kereszténység legfontosabb ünnepének lényegét. A lelkigyakorlatot az ideiglenesen Hargitafürdőn tartózkodó, egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend tagjai, a pálos szerzetesek tartják, Bátor Botond és Balla Barnabás vezetésével. A program nagycsütörtökön, március 28-án délután kezdődik (megérkezés legkésőbb du. 4 óráig), és március 31-ig, húsvétvasárnap a fél 10-kor kezdődő ünnepi szentmise befejezéséig tart.

A lelkigyakorlatra a következő telefonszámon lehet jelentkezni: 0742-599559, illetve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Részvételi díj: 120 lej (magába foglalja a teljes ellátást – csütörtökön vacsora, pénteken és szombaton reggeli, ebéd, vacsora, vasárnap reggeli – és az éjszakai szállást. A szobák elosztása: 3, 2, 5, 6, 6, 11, 4+3 fő/szoba. Az 5, 6, 11 személyes szobáknak saját fürdőjük van, míg a többihez közös fürdő tartozik. A jelentkezésnél vegyék figyelembe, hogy férfiak és nők számára külön hálók állnak rendelkezésre (részletek: http://taborhegy.ro/kozossegi-haz/). A résztvevőknél legyen Éneklő Egyház imakönyv, Szentírás, igény szerint jegyzetelésre alkalmas eszközök. Nagycsütörtök estétől, az esti szertartást követően egészen nagyszombat estig teljes szilencium, csend lesz. (Pálosok, szentkereszt.ro)

 

Boldog férfiak

A Szent József, a munkás Katolikus Férfiszövetség 2013. március 15–17. között Boldog férfiak címmel lelki, megerősítő hétvégét szervez férfiaknak, férjeknek, apáknak. A rendezvény helyszíne Szatmárnémeti, a Szent Alajos Konviktus, azaz a Hám János Iskolaközpont bentlakása.

A szervezők meggyőződése az, hogy a férfikérdés nem magánügy, hanem meghatározó tényezője a családok, társadalmunk, a világ számos kihívásának, bajának. Egyre több irányból és egyre gyakrabban érkezik hír válsághelyzetekről, tanácstalanságról, irányvesztésről, kiútkeresésről, reménytelenségről, és ezért a szatmári katolikus férfiak cselekvésre buzdítanak. Azért hívják a férjeket, apákat, nagyapákat, hogy jöjjenek el, beszéljék meg teendőiket, amelynek nyomán kapcsolataik javulását remélik, illetve hogy egyre jobban tegyék a dolgukat, és szolgálják embertársaikat és családjukat. Kapaszkodót és bátorítást szeretnének közösen és egymásnak adni.

A hétvége során alkalom nyílik témafelvető előadásokon részt venni, tapasztalatokról beszélni, fiaink neveléséről ötletelni, illetve bekapcsolódni a szentmisékbe, szentségimádásba és a vasárnap, március 17-én a Kossuth-kertben tartandó kültéri keresztúti szolgálatba, de lesz népdal- és néptánctanulás és egy témába illő film megtekintése és megbeszélése is.

További információk és jelentkezés a római katolikus plébániákon, illetve a szervezet honlapján: www.unumomnes.ro

Koczinger Tibor, a szövetség elnöke