Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

András Ignác könyvét mutatták be a csík­szeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban 

Zsúfolásig megtelt február 28-án, csütörtökön délután a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. A Honismereti esték a könyvtárban címmel indított rendezvénysorozat első találkozóján közel száz érdeklődőt köszöntött Kopacz Katalin könyvtárigazgató. A rendszeres könyvtári találkozók célja különböző szakterületeken végzett regionális-lokális kutatások ismertetése, főként székelyföldi szakemberek, kutatók munkássága tükrében, honismereti témájú kiadványok bemutatása, tárgyi és szellemi kulturális örökségünk közvetítése.

Az első találkozón Kászonszék népi gyógyászata címmel András Ignác helytörténész, néprajzi író, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója tartott vetítéssel kísért előadást. A népi kultúra és a hagyományos, népi gyógyítás iránt érdeklődő olvasók a kötet második, bővített kiadását vehetik kézbe. A szerzőt és könyvét Gál György Attila, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület gondnoka mutatta be a közönségnek. A kiadó együttműködése 2008-ban kezdődött András Ignáccal, akkor a Kászoni-medence településeinek rendhagyó útikalauzait jelentették meg. A bemutatott kötet első kiadása a 2011-i karácsonyi vásár legkeresettebb könyve volt. Ezért jelentették most meg bővített kiadását, a kászoni borvizek gyógyhatásának bemutatásával kiegészítve.

András Ignác a néprajzi gyűjtőmunkához való kötődéséről vallott: évtizedes gyűjtőmunkája melléktermékeként állt össze öt korábbi kötete a kászoni településekről, e sajátos, zárt medence szellemi népi kultúrájába nyújt betekintést a népi gyógyászattal foglalkozó jelen kötete.

A kászoniak máig megőrizték ősi tapasztalatra épülő, nemzedékről nemzedékre öröklődött népi tudásukat a betegségekről és gyógyításukról. „A népi gyógyászat emlékei elődeink kultúrájának fontos részei, a népi természetismeret és hiedelemvilág ötvöződik egy-egy receptben és gyógymódban” – vallja András Ignác. Könyvének fejezeteiben vizsgálja a Kászoni-medence népi gyógyászatának kialakulását befolyásoló tényezőket, a kórtüneteket és népi kezelésüket, a kászonszéki népi gyógyászatban használt növényeket, a felhasznált növények latin és magyar nevének jegyzékét, a népi növénynevek mutatóját, az utolsó fejezetben pedig Kászonszék fontosabb borvizeinek dokumentumaiba nyújt bepillantást.      

A színes és adatgazdag kötetbemutató után sokan álltak sorba dedikáltatni a kötetet, amelyet a Verbum kiadó számos kiadványával együtt a helyszínen megvásárolhattak a találkozó résztvevői.