Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

XXI. évfolyam 10. szám, 2011. március 6.

Vezércikk

 

Bármilyen különösnek is tűnik, amióta az Európai Unió tagországává váltunk, hatványozottabban szükségünk van Istenre, az ő tanításaira. A mai Unió fényévnyi távolságra van az alapító atyák alapeszméitől. Akkor és ott Richard Coudenhove-Kalergi gróf és Robert Schuman francia külügyminiszter egy keresztény egyesült Európáról szőtték álmaikat, a mára megvalósult Unió alkotmányából még a keresztény alapokra való hivatkozást is kihagyták. Ezért van hatványozottabban szükségünk Istenre: hogy felvértezhessük magunkat azon eszközökkel és ismeretekkel, amelyekkel el tudjuk választani a búzát az ocsútól, fel tudjuk venni harcunkat a gonosz ellen.

Interjú

 

Scheffler János püspök emlékezete

Debrecen. Meleg, barátságos otthon. Sziklai Sándor nyugdíjas – dr. Scheffler János püspök unokaöccse – halomnyi könyvet, dokumentumot helyez az asztalra. Megannyi szál, kötődés, amely a magas egyházi méltóságot megért, mártírhalált halt nagybácsihoz köti.

Egy falat a léleknek

• Sok mindent lehet hallani, látni, tapasztalni. Nem csoda, hogy az embert félelem fogja el. Ha az ember csak önmaga erejére hagyatkozik, csak önmagában bízik, akkor félelmetessé lesz, s alkotása is önmaga végzetét vetíti elő.

Panoráma

Március 13-án, vasárnap fél 12-kor Ferences óra címmel újdonságnak számító előadássorozat veszi kezdetét a csíksomlyói kegytemplomban.

Assisi Szent Ferenc a szegénység, az evangélium betű szerinti megélése mellett fontosnak tartotta a tanulást és a tudásátadást. Tudását főként életpéldájával és prédikációi révén osztotta meg az emberekkel.

Panoráma

 

Március 18-án este 7 órától a nagyváradi Posticumban Szaladják „Taikyo” István a közvetlen tapasztalás lehetőségéről és fontosságáról tart rövid bevezető előadást, majd 19-én egynapos intenzív meditációs gyakorlásra hívja az érdeklődőket.

Panoráma

 

Ez az év káptalani esztendő a kegyes iskolák (piarista) rendjében, így a magyar rendtartomány életében is, ahol márciusban kerül sor rá.

Hagyományosan és az előírások szerint csak a helyi szerzetesközösségeknek kell káptalant tartani, de a magyar provincia – melynek keretében működik csíkszeredai székhellyel az erdélyi piarista misszió is – 2006-ban úgy döntött, hogy az iskolákban is legyen „káptalan”.

Panoráma

Marosvásárhelyen február 25–26-án immár harmadik alkalommal rendezték meg az erdélyi egyházmegyében a kreativitás vetélkedőt. Az ötlet 2009-ben, az egyházmegye millenniumakor született, akkor a szervezők a diákokat is meg kívánták mozgatni, ezzel őket is a hivatalos ünneplések aktív szereplőivé tenni. Az Erdély-szerte, elsősorban katolikus, de akár más felekezetű érdeklődő diák számára hirdetett versenyre első évben 130 diák érkezett

Panoráma

 

A fuldai (németországi) Római Katolikus Teológiai Fakultás február 4-én a teológia tiszteletbeli doktora (doctor honoris causa) címet adományozta Roos Márton temesvári megyéspüspöknek. A kiemelkedő eseményre az immár hagyományos Academia sf. Hrabanus Maurus elnevezésű ünnepség keretében került sor, amelyet a neves német egyetem védőszentjének emléknapja alkalmából minden évben megrendeznek.

Panoráma

 

Sikeres pályázást követően a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési programjának munkatársai sajtótájékoztató keretében mutatták be Az alkalmazáshoz vezető út című projektet. A több mint 2 millió lej értékű projektben három partner gondolkodott együtt, így járult hozzá mindenki saját tudásával, amelynek eredményeként megszületett egy két évre szóló együttműködés a Gaia Consulting Group Kft., a Praktik Consulting&Comp Kft., valamint a Gyulafehérvári Caritas – Vidékfejlesztés között.

Útjelző

 

I. parancsolat (5. rész)

Hasznos és jó, ha egy cikket arra szentelünk ebben a sorozatban, hogy hitünkkel kapcsolatban milyen kötelezettségeink vannak felnőtt korban.

Hitünk állandó erősítése. Ezt úgy érjük el, ha gyarapítjuk hitbeli ismereteinket. Elengedhetetlen keresztény életünkben, hogy hitünket jól ismerjük. Aki a tanult mesterséget nem gyakorolja, elfelejti, például az idegen nyelveket.

Memento mortuorum • Emlékezzünk régiekről

 

Száz éve haltak meg:

Mártonfi Sándor. Csapón (Kisküküllő megyében) született 1862. március 11-én. 1887. július 14-én szentelte pappá Lőnhart Ferenc püspök. Kézdiszentléleken, Segesváron, Törcsváron szolgált, majd 1899-től haláláig Szőkefalván volt plébános. 1911. március 10-én halt meg Szőkefalván.

Fiatal vagyok és gondolkodom

Idővel, tapasztalataink során ki- és megismerjük önmagunkat és az embereket általában. Képesek leszünk irányítani az elsődleges véleményünket valakiről (és itt nem az első benyomásra gondolok). Egy bizonyos embertípusba helyezzük, mégis hagyunk egy rést a tévedésnek, mert lehet, rosszul következtettünk, lehet, más, mint ahogyan elképzeltük. Azonban ez a rés is irányított. Itt is számítunk arra, hogy miként vagy mivel lephetne meg minket az illető.

Pitypang

Korunk embere a vallástól és társadalmi hovatartozásától függetlenül magatartásában és döntéseiben tanúságot tesz – akarva akaratlanul is – a szeretetről, a türelemről, a megértésről. Mi az, ami felhívja erre a figyelmünket? A saját életvitel minden ember számára fontos. Ha kell, elfeledteti a múltat, a jelent reálisan felmérve próbál a jövőbe tekinteni reménnyel és hálatelt szívvel. De a kitűzött célunk elérése nem lehet csak egyéni cél, nem válhatunk önzővé, szívünk nem válhat érzéketlenné.

Hírek, hirdetések

 

65 éves papjaink 2011-ben

Az idén tölti 65. életévét a gyulafehérvári főegyházmegyés Ambrus Vilmos, András Zoltán, Fekete József, Incze Dénes, László András, Sófalvi János, ifj. Tamás József, Virág László, valamint Velciov Péter a temesvári és Mártin Lőrinc a szatmári egyházmegyéből. Nem felejtettük el őket! Isten éltesse, segítse őket a munkában, a helytállásban!