Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Márkus Etelka, aki (többek között) a kolozsvári tévéstúdió vallási műsorait szerkeszti végtelen türelemmel és kitartással. Mellette Bodó Márta, Orbán S. Katalin és Csúcs Mária. Fotó: Csúcs EndreAz Ördögtérgye Néptánc­együttes, az Operett Group Projekt és a Jazzybirds, valamint Béres Melinda és Márkos Albert léptek fel azon a gálán, amelyen december 17-én a kolozsvári tévéstúdió huszonöt évét ünnepelték. A kolozsvári magyar adás öt év szünet után 1990. január 3-án sugárzott ismét műsort, mégpedig szinte magánkezdeményezésként, forradalmi lendületben. A kényszerszünetre ítélt, így már évek óta máshol dolgozó egykori rádiósok és tévések a forradalom napjaiban a Donáth úti épület előtt gyűltek össze, bementek az üresen álló ingatlanba, és nekifogtak a munkának. A megszüntetett bukaresti magyar adás egykori munkatársai Csép Sándor vezetésével alapították a stúdiót. A munkaközösség spontánul szerveződött, otthonról hozott felszereléssel kezdték a munkát. A hivatástudat lendítette őket át a kezdeti nehézségeken.

A december végi ünnepségen az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának nevében Somai Gyöngyi köszöntötte az egybegyűlteket és a szerkesztőket, majd Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, aki elmondta, bár a közszolgálati televízió, s így a kolozsvári magyar adás is most nehéz helyzetben van, de munkája nagyon fontos. Az RMDSZ nevében ígéretet tett, hogy ezután is támogatni fogják a kezdeményezéseiket, a stúdió munkájának is eredménye, hogy a magyarok itthon érzik, érezhetik magukat Erdélyben.

A szerkesztőség képviseletében Pákai Enikő főszerkesztő, és elődje, Bardocz Sándor is a hőskorra emlékezett. Majd díjátadás következett: a munkaközösség emléklappal köszönte meg Márkus Etelkának és Bardocz Sándornak, hogy a kezdetektől, azaz 25 éve hűségesek a szerkesztőséghez. A Kolozsvári TV magyar adását támogató KTV Egyesület az alapító főszerkesztő, Csép Sándor emlékének szentelt díjat az idén két tévés munkatársnak adta: Miklós Sándor vágó kapta szolgálatkész minőségi munkájáért, Boros Zoltán pedig, a bukaresti magyar szerkesztőség nyugalmazott főszerkesztője, életműdíjat kapott.