Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Negyedszázada a bizalom zarándoklatán címmel ökumenikus regionális taizéi találkozót tartottak Margittán. December 19-én négyes jubileumra emlékeztek a margittaiak: a taizéi közösséget alapító Roger testvér születésének 100., halálának 10., az ökumenikus szerzetescsalád alapításának 75. évfordulójára, valamint arra, hogy a kisváros – akkori – fiataljai 25 évvel ezelőtt kezdték meg taizéi zarándoklataikat. A Caritas által működtetett Szent Antal idősek otthonában szervezett találkozón nemcsak az egykori zarándokok, hanem a mai fiatalok is részt vettek, illetve olyanok is, akik szeretnék közelebbről megismerni a taizéi lelkiséget. A margittaiaikon kívül a környékbeli településekről is érkeztek résztvevők, Nagyváradról, Szatmárnémetiből és Kolozsvárról.

A gazdag programot taizéi imaóra nyitotta, amelyen a monospetri római katolikus kórus is szolgálatot vállalt. Májernyik Mihály margittai esperes-plébános visszaemlékezett a városban kezdett szolgálata első időszakára, amikor szívesen bekapcsolódott a helyi imaórákba. A plébános tolmácsolta Böcskei László váradi püspök üzenetét és áldását. Kovács Gyula református lelkipásztor  elmondta, hogy Taizé számára is kiemelt hely, ahol egy asztal köré gyűlhetnek össze a világ keresztény fiataljai. A taizéi közösség részéről a romániai zarándokokért felelős James testvér küldött írásos üzenetet az ünneplőknek. A találkozó első részében a városban született, jelenleg Kolozsváron élő Ozsváth Judit egyetemi oktató filmvetítéssel kísért bemutatót tartott Roger testvér, a bizalom zarándoka, az irgalmas szeretet apostola címmel. A találkozó különböző programpontjai között lehetőség nyílt az elmúlt negyedszázad zarándoklatai során készített 180 fényképből rendezett kiállítás megtekintésére is. A délelőtti programban kapott helyet az a fórumszerű beszélgetés, amelynek résztvevői hangulatosan számoltak be korabeli taizéi élményeikről. Cseke Attila szenátor, aki szintén az egykori zarándokokhoz tartozott, kiemelte, hogy Taizé számára is meghatározó élményeket jelentett. A családjával Debrecenben élő Kucser Krisztián főként a lelki vetületet hangsúlyozta, a helyi egyházközség családos közösségének referensei, Krisztik Kornélia és Csongor számára a hit megélésének egy új formáját nyújtotta Taizé. Délután a Taizé, a közös út címmel – Ozsváth Judit által szerkesztett – kötetet Ozsváth József székelyhídi plébános ismertette. A könyvbemutató után a szervezők a margittai születésű, ma a világ különböző pontjain élő egykori zarándokok találkozóra küldött üzeneteit olvasták fel. Kiss Károly, a helyi Caritas igazgatója workshopot tartott Az irgalmas szeretet útján címmel. A foglalkozáshoz apropóul szolgált, hogy Roger testvér gondolatai szorosan kapcsolódnak a római katolikus egyház által ebben az egyházi évben ünnepelt irgalmasság szentévének üzenetéhez.

Az egész napos program ökumenikus imával zárult. Az imaóra keretében a résztvevők hálát adtak néhai Kolozsvári István plébánosért is, aki margittai évei idején önzetlenül segítette az ökumené jegyében összegyűlt fiatalokat. A visszajelzések tanúsága szerint a december 19-i találkozó méltó tisztelgés volt a margittaiak számára is oly sokat nyújtó taizéi közösség előtt, és szép reménnyel kecsegtet a taizéi lelkiség helyi szinten való továbbélésére.