Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A Marosvásárhelyi Egyetemi Lelkészség és Jezsuita Kollégium

Kis városban összetartó kis közösség – ez jellemez minket a legjobban és a legtömörebben. Első vásárhelyi élményeim közé sorolom azt a mozzanatot, amikor buzgó elsőévesként az évnyitó mise után vonultam a tömeggel ki az ajtón, ahol egy kedves lány kezembe nyomott egy szórólapot. Először az amerikai egyetemekről szóló romantikus komédiák jutottak eszembe, amikor a különböző klubok, egyletek, csoportok lecsapnak a gyanútlan gólyákra. Megnéztem a kezemben levő lapocskát. Nem volt klub, egylet, egyesület vagy csoport. A lelkészség volt. Akkor sejtelmem sem volt, hogy egyszer mekkora szerepe lesz az életemben. A lelkészség 24 órában áll rendelkezésre azok számára, akik lelki beszélgetést keresnek, támaszra, meghallgatásra vágynak vagy csöndben ücsörögnének. A kollégium bármilyen tevékenységébe be lehet kapcsolódni: önképzőkörök keretén belül lehet kézműveskedni, zenélni, főzni, jelbeszédet tanulni, táncolni. Bárki becsatlakozhat a szerda esti examenekbe, szentmisékbe. Minden második csütörtök este Szent Balázs-estre várjuk azokat az embereket, akik szeretnének egy-egy „orvosis” témában úgy elmerülni, hogy a fehér köpeny mögött rejtőző orvosok gondolatatait, félelmeit, motivációit fedezzük fel. Szervezünk heti hittanórát, liturgikus képzést. Elismert zenecsoportunk várja a tagokat a jó hangulatú ének-zene próbákra. Segítünk lelkileg felkészülni a nagy ünnepekre, ezért adventben és nagyböjtben lelkinapokat tartunk. Veni Sancte mise és Te Deum is várja az érdeklődőket. Szeretünk együtt túrázni, kirándulni, biciklizni, mikulásozni, szülinapozni vagy csak simán örülni egymásnak, bármilyen különleges alkalom nélkül. Bekapcsolódunk az OKET-ba.

Terveink a jövőre nézve: egy filmklubot szeretnénk indítani a frissen felújított kollégiumi kávézóban, a Loyola Caféban, és tavaszra egy kétnapos szimpóziumot tervezünk.

Mint már említettem, kollégiumunk is van. A Jezsuita Kollégium jelenleg hatvan diáknak ad otthont. Minden évben felvételit hirdetünk olyan diákok számára, akik keresztény értékrenden alapuló életre vágynak és fontosnak vélik, hogy ne csak sorszámok legyenek egy számlás füzetben, hanem igazi közösség tagjai. Nem számít, hogy ki hányadéves vagy milyen egyetemre jár, lényeg a nyitottság és a tanulni akarás. Miért is jó kollégistának lenni? Félretéve azt, hogy Vásárhely legszebb utcájában, gyönyörű lakásokban lakunk, van zenetermünk, tornatermünk, kávézónk, könyvtárunk, kápolnánk és kuckónk. Lehetőséget kapunk arra, hogy diákéveinket csodálatos emberekkel töltsük együtt, együtt fejlődjünk és gyakoroljuk a megértő kommunikációt, mélyüljünk el az ön- és mások megismerésében, valamint megtanuljuk kezelni az esetleges konfliktusokat és nem elmenekülni előlük. Ezek olyan értékek, útravalók, amiknek egész életünkben hasznát vesszük majd.

(www.majel.ro)