Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Az idei tanév kezdetétől a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum kisépülete egy rendhagyó diáklap szerkesztőségének ad otthont. Folyó év júniusában alakult a havonta megjelenő Prücskök Kulturális Gyermekmagazin, melyet a Kid District Egyesület – Gyermekek Régió működteti. A lap szerkesztőjével és az egyesület vezetőjével, Török-Ágoston Rebekával beszélgettünk a diáklap elindulásáról, céljairól, további terveikről.

 

Mi adta az ötletet a lap és a köré szerveződő projekt elindításához?

Tanítottam belvárosi iskolában és vidéken egyaránt, és rengeteg gyermekmunkát tarthattam a kezemben, amiről azt gondoltam, hogy napvilágot kellene látnia: ne csak a szülők és a tanárok olvassák ezeknek a tehetséges gyerekeknek a gondolatait. Így jött az ötlet, hogy egy lapot kellene indítani 6–14 éves gyerekek számára, amelyben nem a felnőttek bölcsességei kapnak helyet elsősorban, hanem az ő írásaik, rajzaik, különféle alkotásaik. Hajós Izabellával és Pálfi-Horváth Ernő-Áronnal együtt ezzel a céllal alapítottuk meg az egyesületet és indítottuk el a magazint.

 A Prücskök rövid története: Most 28 rovata van, ebből csak kettőt írnak felnőttek, a dr. Hubót orvosok és gyermekpszichológusok szerkesztik, az Illemtan rovatban pedig tanítók és tanárok kérdéseire válaszolunk. Az utóbbi lapban arról írtunk, hogy a gyermekek néha beleszólnak a tanítók-tanárok beszédébe. Elmagyarázzuk, hogy a gyermek ilyenkor nem feltétlenül csintalan vagy modortalan, esetleg csak fél, hogy elfelejti, amit kérdezni akar, vagy szórakozott, ugyanakkor a gyermekeknek is elmagyarázzuk, hogy a felnőtteket ez miért zavarja. Az „arany középutat keressük”.

A gyerekeket milyen rovatok szólítják meg?

Változatos műfajokban várjuk tőlük az alkotásokat, ötleteket: fotó, rajz, mese, vers, receptek, különféle tapasztalatok megosztása. Vannak ilyen sajátos rovatok is, mint a Hapci. Hogyan gyógyít anyukám? A Mesterkedünk rovat a kézműves ötleteket gyűjti össze. De van Tündérkert, amelybe a gyerekek tanítójukról, tanáraikról, osztályfőnökükről írhatnak, továbbá a Divat rovat, Csodavilág, Vallás – a címek magukért beszélnek.

Hogyan működik a szerkesztőség?

Három héten keresztül várjuk a munkákat, a negyedik héten szerkesztjük a lapot. Dinamikus és fiatal csapatunk van. A kifejezett szerkesztési munkán kívül elmegyünk rendezvényekre, ahová meghívnak bennünket. Mi is szervezünk programokat: szavalódélutánt, makettkészítést, alkotói műhelyeket, animációs műhelyprogramokat. Ezek a projektek máris annyira kinőtték magukat, hogy Isten segítségével Kreatív Oktatási Központtá váltunk. Most éppen a Mikulást várjuk, illetve a Gyermekmosoly program keretén belül árvaházban, kórházban lévő gyermekeken próbálunk segíteni.

Kik kapcsolódnak be még rajtad kívül ebbe a munkába?

Az animációs műhelyeket dr. Kassay Réka tartja, a ruhatervezést Ligia Tofana és Szados Apolka vezeti. Továbbá a fotósunk Sauer Yvette és Dorel Gaina, korrektorunk Szelinga Alíz, operatőrünk pedig Pálfi-Horvath Ernő-Áron. Természetesen a tanítók, osztálynevelők is támogatják a tevékenységeinket. Az iskola vezetőségével nagyon jó a kapcsolat, az együttműködés formáit még most alakítjuk.

Mi az a plusz, amit a digitális korszak gyermekei kaphatnak ebben a szerkesztőségben?

Betekinthetnek egy szerkesztőség kulisszái mögé, felfedezhetik saját képességeiket, megismerkedhetnek sok mindennel. Mi a múltat is megismertetjük velük. Van itt régi írógép, melynek a kezelésére is megtanítjuk őket, a fotó-videó kurzuson is megismerhetik a régi előhívás módszereit… ezekhez több kreativitás, fantázia kellett, mint az automata gépekhez. Természetesen nagyon jó a modern technika, de hadd ne tűnjenek el a gyökerek… ahogyan Goethe mondja, nem csak szárnyakat, gyökereket is akarunk adni a gyermekeknek. Az sem mellékes egyébként, hogy a gyermekek szívesen jönnek be szünetekben is, 5–10 percre egy másik világba csöppenhetnek be, mint Aliz csodaországba. Egy új lendület számukra ez a hely, ahová jó élmények kötik őket, ahol barátokat szerezhetnek.

Hogyan egészíti ki az anyanyelvi nevelést ez a sokszínű tevékenység?

A gyerekek itt vegyes korcsoportokban dolgoznak, ezáltal tanítják egymást is. A szókincs fejlődésére ez nagyon pozitív hatással van. Lehetőségük van az önkifejezésre, szövegalkotásra a lehető legkreatívabb formákban, műfajokban.

A magazin nem csak ennek az iskolának a diákjait szólítja meg, hanem – legalábbis terveitek szerint – egész Erdély iskolásait. Hogyan kapcsolódnak be más tanintézmények a munkátokba?

A kolozsvári iskolák nagyjából már ismernek minket, a gyerekek szívesen eljönnek hozzánk. Voltunk már néhány más városban is, Segesvárig jutottunk el, több helyen ismernek minket. Természetesen még nem sikerült minden iskolába eljutni, tervezzük már a székelyföldi útvonalat is. Már kezdenek beküldeni munkákat távolabbi helységekből is gyerekek. Készül a honlapunk is, ami a kapcsolattartást még könnyebbé teszi, ez a www.prucskok.com címen lesz elérhető. Sikerült partnerségi kapcsolatot kialakítani az Octavian Goga Megyei Könyvtárral, velük közös terveket szőttünk.

Bízunk abban, hogy amit létrehoztunk, az hasznos, hisz a gyermekek kreativitását szeretnénk fejleszteni, az ő hangjukat hallattatni az egész világgal. Értük létezünk, miattuk létesültünk. Reméljük, hogy egy iskolák közötti sikeres kommunikációt tudunk létrehozni, valamint még színesebbé tehetjük a gyermekek mindennapjait.

 

 

Kérdezett: Farmati Anna