Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

XXI. évfolyam 1-2. szám, 2011. január 2-9.

Interjú

 

A szeplőtelen fogantatás a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek egyik legfontosabb ünnepe. Egy héttel az ünnep napja után, ennek apropóján beszélgetett el a szatmári egyházmegye sajtóreferense, Józsa János Szabó M. Rita tartományfőnökkel a szatmári nővérek múltjáról, jelenéről.

Interjú

 

Kertész Máriával Szénégető István beszélget

Európa több országában is két- vagy hároméves a kismamáknak járó, államilag támogatott gyermeknevelési szabadság. A családbarát gondolkodásmód szerint ez többszörösen megtérül, hisz testben-lélekben egészségesebb és kiegyensúlyozottabb embereket nevelünk nemzetnek, államnak, a világnak. Ezzel szemben országunkban egy évre csökkent a gyes. Második évtől szorgalmazzák a munkába való visszaállást. Te hogyan értékeled a kialakult helyzetet?

Vezércikk

Az elmúlt évben sokféle kihívás érte az embereket, a családokat, a keresztényeket, a közösségeket világszerte, s térségünkben is. Ezekre a kérdésekre reflektáltak a vallási vezetők is a 2010-es év végén. A pápa a papság előtti kihívásokra, valamint a kisebbségben élő keresztényeket érő megpróbáltatásokra hívta fel a figyelmet „évértékelésében”.

Egy falat lélek

 

• Az örök igének – aki kiüresítette önmagát, aki az ő végtelen alázatosságából, az irántunk való szeretetből kevéssel lett kisebbé az angyaloknál (Zsid 2,9) és hasonlóvá lett hozzánk, emberekhez –, amikor elérkezett a nyolcadik nap, a Jézus nevet adták. Jézus, vagyis megváltó, szabadító Istenünk az ő neve.

Egy falat lélek

Jegyzet dr. Scheffler János püspök arcképéhez

2011. július 3-án kerül sor dr. Scheffler János szatmári püspök és nagyváradi apostoli kormányzó boldoggá avatásának szertartására Szatmárnémetiben. Egyháztörténelmi pillanat tanúja lesz az a várhatóan több tízezer hívő és kíváncsiskodó, aki elmegy erre az eseményre.

Egy falat lélek

XVI. Benedek pápa 2010. július elsején hagyta jóvá azt a dokumentumot, amelyben elismeri Scheffler János szatmári püspök és nagyváradi apostoli kormányzó vértanúságát. Ennek nyomán megkezdtük az előkészületeket a boldoggá avatáshoz. Kidolgoztuk az éves lelkipásztori tervünket, amelynek programjait tartalmazó füzet már eljutott a kedves hívekhez.

Panoráma

Hogyan alakul a magyar népesség Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban? Csökken! Egységes módszertan gyakorlatba ültetése a célja annak a projektnek, amelynek keretében a Magyar Tudományos Akadémia finanszírozza a négy nagy határon túli magyarlakta terület (Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Vajdaság) demográfusainak kutatómunkáját. A projekt végterméke egy kötet lesz, amelyben a kutatók összefoglalják az eredményeket – mondta el Kiss Tamás.

Panoráma

A karácsonyvárás hangulatában a kolozsvári Szent Mihály plébánián megajándékozták a kicsinyeket, a rászorulókat. Ünnepi hangulat, mosolygós, tiszta tekintetű gyermekarcok töltötték meg karácsony előtt a kolozsvári Szent Mihály plébánia nőszövetségének Szentegyház utcai dísztermét,

Panoráma

 

December 12-én nyílt meg a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplom karzatán működő Egyházművészeti Múzeumban a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Mária-tisztelet Erdélyben című vándorkiállítása.

Panoráma

 

Ünnepelni gyűltek össze a szatmári Szent József Ifjúsági Központ gyermekei és szüleik. A Szent József-templomban rendezett karácsonyváró előadáson és betlehemes játékon énekekkel, történetekkel és betlehemes játékkal örvendeztették meg egymást és közönségüket.

Panoráma

 

Osztályfőnökünkkel, Benedek Ramónával és a Szent László Római Katolikus Gimnázium néhány diákjával a nagyváradi Gyermekkórházba indultunk december 14-én, egy szép havas délutánon. Nagyon örülök neki, hogy már második éve én is részt vehetek ezen a karitatív tevékenységen.

Panoráma

 

Böjte Csaba ferences atya bátorító szavai adták meg az alaphangot a december 18-án tartott jótékonysági rendezvényen Nagyszalontán. Már hétéves hagyománya van annak, hogy a helyi vállalkozók és magánszemélyek karácsony előtt jótékonysági esten vesznek részt a dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott gyerekotthon javára.

Panoráma

 

Három éve dolgozom a Gyu­lafehérvári Caritasnál mint a köz­kapcsolatok felelőse, de még nem volt alkalmam meglátogatni a háromszéki kol­légákat, nem láthattam bele közelről munkájukba, az ott zajló tevékenységekbe.

Liturgia

 

Január 13.

Poitiers, az akkori Pictavia püspöke, latin egyházdoktor és író. A keleti egyház mindig is az egyházatyák között tartotta számon, a nyugati egyház csak 1851-ben adományozta neki az egyházdoktori címet, IX. Piusz nyilvánította egyházatyának.

Téma

Nagyszabású önkéntes­to­bor­zási kampány zárult Szé­kely­udvarhelyen, amelyet a helyi önkormányzat is támogatott. A kezdeményezés elsődleges célja volt, hogy a Caritas bővítse székelyudvarhelyi ön­kéntes táborát.

Könyv

 

A közelmúltban jelent meg J. Driscoll kötete, amelyet a Bencés Kiadó további kiadványaival együtt a Posticumban lehet kedvezményes áron meg­vásárolni, megrendelni. A Ben­cés Kiadó Napjaink Teológiája című sorozatában igyekszik a magyar olvasóközönség számára olyan műveket elérhetővé tenni, amelyek egyszerre szólnak a nagyközönséghez és a szűkebb szakmai körhöz.

Könyv

 

A közelmúltban jelent meg J. Driscoll kötete, amelyet a Bencés Kiadó további kiadványaival együtt a Posticumban lehet kedvezményes áron meg­vásárolni, megrendelni. A Ben­cés Kiadó Napjaink Teológiája című sorozatában igyekszik a magyar olvasóközönség számára olyan műveket elérhetővé tenni, amelyek egyszerre szólnak a nagyközönséghez és a szűkebb szakmai körhöz.

Könyv

 

Ezzel a címmel jelentetett meg szentségimádási könyvet Kovács Árpád kisbácsi (Kolozs megye) plébános, eleget téve elsődlegesen a saját állomáshelyén élő katolikus keresztények szóban kifejezett vágyának. De nemcsak nekik, hanem mindazoknak, akik ugyancsak vágynak az Úr Jézussal való bensőségesebb találkozásra.

Memento mortuorum • Emlékezzünk régiekről

 

100 éve haltak meg.

Jakab Lajos. Farkaslakán született 1844. szeptember 29-én. 1871. augusztus 8-án szentelte pappá Fogarasy Mihály püspök. Szászrégenben és Bereczkben volt káplán. Bereczkben, Lövétén és Csíkszentmihályon szolgált plébánosként. 1911. január 8-án halt meg.

Fiatal vagyok és gondolkodom

A folyamatos kezdet és vég dialektikájában egy évet zártunk és egy újat kezdünk. Ennek az átmenetnek kikerülhetetlen része a visszatekintés és a tudatos vagy kevésbé tudatos kiértékelése az eltelt esztendőnek. Milyen alapvető érzése van bennünk az elmúlt évnek? Felmerülnek a szép emlékek, és szívesen gondolunk vissza eseményekre, de lehet, néha összeszorul a szívünk valami kapcsán, amit talán jobb lett volna elkerülni, másképp csinálni.

Pitypang

 

Még egészen friss és talán felejthetetlen emlékeket zártunk szívünkbe a karácsonyi vakáció idején. Az egyházi év egyik legszebb és eseményekben leggazdagabb, igazán mozgalmas karácsonyi ünnepkörének lehettünk a részesei. A születés éjszakájának meghittsége mellett a menekülés, a gyermekgyilkosságok eseményét se zárhatja ki figyelmünk.

Hírek, hirdetések

 

Váradi események

2010. december 31-én, Szent Szilveszter napján, a polgári év utolsó napján Böcskei László megyéspüspök este 6 órakor év végi hálaadó szentmisét mutat be a váradi székesegyházban. 2011. január 1-jén, szombaton, a polgári év első napján, mely Szűz Máriának, Isten anyjának ünnepe, egyben a béke világnapja, a váradi székesegyházban vasárnapi miserend szerint mutatják be a szentmiséket.